FOTO: Tor Johnsson

"Jag är van vid att vara högljudd och jobbig"

9 februari, 2017

Hon är 24 år och ansvarig för sociala medier-strategier på samtliga digitala titlar på Bonnier Tidskrifter, och samtidigt chefredaktör för Veckorevyn.com. Irena Pozar har inte gjort kometkarriär genom att vara inställsam.

Irena Pozar är på många sätt typisk för sin ålder. Hon använder Twitter, Facebook, Instagram och Snapchat. Hon börjar sin arbetsdag med att kolla vad som hänt i sociala medier och på webben, och hon har koll på såväl algoritmer som tutorials (korta filmklipp som ger tittaren en snabbkurs i något, till exempel sminkning).

Men samtidigt känns hon äldre än vad hon är. Kanske beror det på hennes erfarenheter. Erfarenheter som många – även betydligt äldre – journalister saknar.

Irena Pozar föddes i Sarajevo 1992. När hon var drygt ett år gammal tvingades familjen fly kriget, och de hamnade till slut i Sverige. De första månaderna bodde de på en flyktingförläggning i Växjö, innan de kunde flytta till en egen lägenhet utanför staden.

(…)

Hon minns hur det var att växa upp som flykting. Att hela tiden bli sedd som annorlunda.

(…)

Synen på Irena Pozar och hennes familj har påverkat henne mycket, både privat och professionellt. Hon känner ett starkt driv att motbevisa fördomarna mot henne och andra.

– Hela min politiska och journalistiska gärning bygger på det, att jag upptäckte rasismen och sedan patriarkatet.

Att vara ung och framgångsrik kvinna är nämligen inte enbart positivt i allas ögon. Det fick Irena Pozar erfara tidigt.

Hon började som ungdomsreporter på Smålandsposten redan när hon gick i gymnasiet. Där skrev hon om kultur, nöje och ungdomsfrågor. När hon senare flyttade till Stockholm ville hon jobba med mode, och sökte praktik på Nyheter24s sajt Modette. Men under intervjun märkte Nyheter24s chefredaktör Henrik Eriksson att hon hade ett intresse för politik och samhällsfrågor, och frågade om hon inte ville prova att jobba som nyhetsreporter i stället.

(…)

När hon hade jobbat i två månader på Nyheter24 skrev hon en krönika riktad till manliga feminister med rubriken ”Män måste backa, ta ett steg åt sidan och hålla käften”. Reaktionerna lät inte vänta på sig. Hon fick mängder av hatiska mejl och kommentarer och även konkreta hot.

Irena Pozar visste redan innan vad kvinnliga journalister kan råka ut för, men blev ändå förvånad över hur lite som krävdes för att trigga igång nättrollen.

– Jag trodde att de gjorde så mot kända debattörer och chefer, inte mot någon helt nyanställd på Nyheter24. Jag fattade inte hur mobiliserat hatet är, att det finns så många som sitter och väntar på att någon som inte passar in i normen ska säga något som de kan racka ned på.

Den grövsta kommentaren, att hon skulle få en kniv upp i fittan, polisanmälde hon. Anmälan ledde till åtal och mannen som skrev kommentaren dömdes i tingsrätten för ofredande. Men i hovrätten friades han. Trots att kommentaren borde vara straffbar räckte inte lagstiftningen till för att döma honom, ansåg hovrätten.

Men Irena Pozar ångrar ändå inte anmälan.

– Det drog igång en debatt som är viktig. Vi behöver en lagstiftning som kan hålla jämn takt med samhällsklimatet, och jag vet att mitt fall omnämns i det nya lagförslaget om näthat.

(..)

Irena Pozar är glad över att hon bor långt ifrån sin familj, så att hotbilden inte spiller över på dem. Stundtals har hatet fått henne att censurera sig själv. Men hon har aldrig övervägt att helt sluta skriva om feminism och antirasism.

– Även om det är jobbigt så är det värt det. Jag är van vid att vara högljudd och jobbig. Jag vet inte varför, men jag har alltid varit en väldigt arg person. Jag har låg tröskel, det är ingen positiv egenskap för folk i min närhet. Men jag märkte snabbt att jag kunde använda det i min journalistik.

(…)

Irena Pozar blev chefredaktör för Vecko­revyn.com i somras. Hon rekryterades till Bonnier Tidskrifter för ett år sedan, och ansvarar även för tidskrifternas strategier inom sociala medier.

– Det är mycket att göra, men det är ganska lätt att kombinera. Sociala medier och utveckling följer jag ändå, det är mitt intresse. Men mitt hjärta brinner för Veckorevyn. Unga tjejer är mina favoritpersoner.

Feminism och tjejtidningar har inte alltid gått hand i hand, och en del höjde därför på ögonbrynen när Irena Pozar blev chefredaktör för Veckorevyn.com. Men det finns egentligen ingen motsättning, anser hon.

– Tjejtidningar har varit en viktig del av den feministiska kampen genom att de har stärkt unga tjejers intressen. Jag upplever annars att det tjejer gillar ses ned på. Man skojar åt att de köar i en vecka för att få biljetter till One Direction, men killar som köar i en vecka för en ny Iphone ses inte som skrattretande.

(…)

 

Läs hela intervjun med Irena Pozar i Journalisten, nr 2/2017. Teckna din prenumeration på Journalisten här.

 

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies