Emanuel Karlsten FOTO: Tor Johnsson

”Den som hajpas skjuts lätt ned”

7 december, 2016

Han blev tidigt utsedd till guru inom sociala medier, och är i dag både programledare, krönikör och medierådgivare. Men när Emanuel Karlsten startade egen nyhetssajt märkte han att gränsen mellan hyllad och hånad är hårfin.

Emanuel Karlsten har varit frilans större delen av sin karriär. Och han har inte ont om uppdrag. Han är programledare för Sveriges Radios Ring P1 och skriver krönikor för både Göteborgs-Posten och Breakit. Han föreläser om sociala medier och är rådgivare åt medier och andra organisationer som vill utveckla sina digitala strategier. Dessutom gör han Mediepodden tillsammans med medieanalytikern Olle Lidbom, om mediernas utveckling i det allt mer digitala landskapet.
Men hans många olika uppdrag är inte i första hand en strategi för att tjäna pengar.
– Det är en nödvändighet för mig, för kreativiteten. Jag har en massa idéer som jag funderar på samtidigt. Jag är fascinerad av vad som händer i medielandskapet, och jag försöker applicera det på min egen verksamhet. 
Det är också en trovärdighetsfråga, anser Emanuel Karlsten. Om han ska föreläsa och ge råd till andra om hur digitala strategier och sociala medier måste han också våga testa själv. 
(...)

Emanuel Karlsten är fjärde generationens frälsningssoldat. Religionen har alltid varit en viktig del av hans liv. I skolan älskade han att diskutera tro med icketroende, att möta deras argument och vässa sin egna. 
Men hans kritiska förhållningssätt ledde till slut till att han inte längre ville engagera sig i kyrkan, även om han fortfarande är troende. 
– Kyrkan har blivit en kulturklubb för människor som är lika varandra, snarare än en samlingsplats för människor som har en tro på något övernaturligt. Den är väldigt lik traditionella medier egentligen, man har tragglat i samma gamla fotspår och behöver komma loss, göra något som ligger utanför sin bekvämlighet.

För Emanuel Karlsten är möjligheten att kunna påverka och hjälpa andra central, både för hans tro och hans intresse för journalistik. Redan i sexan fick han smak för journalistiken under en praktik på Gotlands Allehanda. När fenomenet med bloggar växte fram fastnade han snabbt för det, och startade sin egen. 
– Jag såg vilken makt ordet hade, att kunna påverka samhället, påverka människors känslor och tankar. Det var oemotståndligt.

2007 blev han redaktör för den kristna tidningen Dagens sajt Dagen.se. Under hans ledning växte sajten snabbt och nominerades till Sveriges bästa digitala dagstidning av Tidningsutgivarna. Emanuel Karlsten rekryterades till Expressen, där han blev redaktör för sociala medier. 
Plötsligt var han ett välkänt namn i branschen, en auktoritet inom sociala medier. 
– Jag hade fått en sådan position att folk lyssnade på mig i de här frågorna. Det kändes konstigt, jag var ju nyutexaminerad och hade bara jobbat på lilla Dagen.  
2011 bestämde sig Emanuel Karlsten för att försöka göra något nytt av sin expert­roll. Tillsammans med bland andra Sofia Mirjamsdotter och Jack Werner startade han nyhetssajten Ajour. De gick ut hårt inför lanseringen, inte minst Emanuel själv. Han sade att sajten skulle ”utmana sätten vi gör journalistik på” och att ”alla kan vara journalister”. 
– Jag trodde vi var underdogs, men vi var inte det. Jag hade inte förstått att när jag sa att alla kunde vara journalister så slog jag ned på branschen. De såg det som att jag spottade på dem.
Satsningen blev en flopp. Efter bara två år lades Ajour ned. Och kritiken lät inte vänta på sig, särskilt mot Emanuel Karlsten.
– Det är en naturlag i medierna, att den som hyllas och hajpas under lång tid är ett tacksamt mål att skjuta ned. Det sårade mig, men jag lärde mig också mycket.
Efter Ajour tar han inte längre kritik så personligt. Han har också lärt sig att inte satsa allt på ett kort, och att låta fritid och familj ta större plats i livet.

(...)

Läs hela intervjun med Emanuel Karlsten i Journalistens bilaga Frilansen, nr 4 2016. Teckna din prenumeration på Journalisten här.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies