Gå direkt till textinnehållet

Ygeman om it-attacken: ”Tvivlar om främmande makt”

It-attacken som slog ut flera svenska mediesajter den 19 mars var förmodligen inte orkestrerat av Ryssland. Det uppger inrikesminister Anders Ygeman under en paneldiskussion i Almedalen.

Strax efter klockan tio på kvällen lördagen den 19 mars utsattes svenska mediesajter för den största överbelastningsattacken någonsin. De attackerade sajterna låg nere i timmar. Bland dem fanns Dagens Nyheter, Aftonbladet, Dagens industri, Svenska Dagbladet och Expressen.

Många såg attacken som en väckarklocka, men under ett seminarium i Almedalen, avfärdade DNs chefredaktör Peter Wolodarski och Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén påståendena om att de skulle ha blivit tagna på sängen av attacken.

– Vi är kontinuerligt utsatta för överbelastningsattacker, och vi har nödsystem som klarar de flesta av dem. Läsarna märker det oftast inte. Den här attacken var bara större än de tidigare, sade Peter Wolodarski.

– Det är förstås allvarligt när så många mediesajter går ner samtidigt; det är ju i någon mening en attack på demokratin, men jag menar att problemet är mycket större än att några sajter ligger nere ett par timmar. Vårt samhälle är helt beroende av internet och överbelastningsattacker av den här storleken kan skada samhället på ett väldigt allvarligt sätt. Vi har som medieföretag ansvar för att klara vår säkerhet, och vi klarar det ganska bra. Däremot är jag orolig över hur it-säkerheten ser ut i andra delar av samhället, sade Sofia Olsson Olsén.

En stor del av trafiken i DDOS-attacken kom från ryska servrar, vilket orsakat spekulationer om att attacken orkestrerats av ryska myndigheter.

Inrikesminister Anders Ygeman (S), ställer sig dock tveksam till att en stat legat bakom attacken.

– Ett angrepp på de fria medierna är ett angrepp på demokratin, men jag tvivlar på att det handlar om främmande makt. Man ska vara försiktig med att spekulera och det är fullt möjligt att det är en eller flera hackergrupper eller bara en enskild individ som låg bakom attacken. Vem som helst med lite datorkunskaper och resurser kan genomföra överbelastningsattacker, sade Anders Ygeman.

Ministern menade också att svenska myndigheter måste höja it-säkerheten, inte minst eftersom dåligt skyddade datorer kan användas av hackers för att genomföra DDOS-attacker av den typ som drabbade svenska medier i mars.

– Det är dyrt att investera i säkerhet efter att man investerat i system. Vi måste börja tänka säkerhet tidigare, och svenska myndigheter måste höja nivån på it-säkerhet. Vi har tillsatt en utredning för en samlad nationell it-säkerhetsstrategi.

Fler avsnitt
Fler videos