Gå direkt till textinnehållet

Whistleblower-system ska stävja etiska övertramp

Aller i Danmark inför nya etiska regler för att undvika nya skandaler. Bland annat införs ett whistleblower-system och färre paparazzibilder.

Det var i våras som det avslöjades att den danska kändistidningen Se og Hør i fyra år på olaglig väg spårat hur kända danskar använt sina kreditkort. Flera chefer på tidningen kände till detta och tvingades avgå, något som Journalisten tidigare skrivit om.

Aller, som ger ut Se og Hør, har nu infört nya etiska regler. Bland annat ska det införas ett whistleblower-system där anställda anonym kan berätta om redaktionen använder sig av olagliga metoder. Tipsen går till den högsta ledningen inom Aller.

”En del människor vågar inte kritisera sina närmaste chefer. Nu har vi ett system där de anställda i lugn och ro kan berätta om vad de anser är olagliga metoder”, säger Niels Pinborg, Se og Hørs chefredaktör till dr.dk.

Se og Hør ska dessutom fokusera mer på de pressetiska reglerna, använda färre paparazzibilder och ha flera artiklar där huvudpersonen i texten själv får komma till tals.

Fler avsnitt
Fler videos