Gå direkt till textinnehållet

Wallström frågas ut ikväll

Can Dündar, Erdem Gül och Margot Wallström gästar Publicistklubben i Stockholm i kväll. PKs ordförande Björn Häger hoppas att många kommer på debatten: ”Jag hoppas att man kommer som en solidaritetshandling, för att man på allvar bryr sig om yttrandefriheten”.  

PKs ordförande Björn Häger är glad över att de turkiska journalisterna Can Dündar och Erdem Gül (som Journalisten berättat) kan vara på plats och ta emot priset till Anna Politkovskajas minne som de tilldelas av PK.

– Det är fantastiskt roligt att de faktiskt visar sig kunna komma, fast de är dömda till fängelse.

I debatten som ska handla om hoten mot yttrandefriheten i Europa deltar bland andra Svenska PENs Ola Larsmo och utrikesminister Margot Wallström.

Annons Annons

– Hon är bokad sedan länge, innan de senaste sakerna kring Turkiet hänt – domen mot de här journalisterna och att den turkiska ambassaden hade synpunkter på en TV4-dokumentär – det har egentligen bara gjort att debatten fått ökad aktualitet.

Har ni försökt få dit någon representant för den turkiska regimen?
– Debatten ska inte handla om för eller mot Erdogan, utan om vad Sverige gör vad gäller hoten mot pressfriheten i olika länder i Europa. Där finns det vad jag förstår ingen i den svenska medievärlden som tycker något annat än att det är oroande, det som händer i Turkiet, liksom i Ungern och Polen och Ryssland.

Ni håller till i en större lokal än vanligt, räknar ni med mycket folk?
– Ja, jag hoppas verkligen att det kommer mycket folk. Dels är det en spännande uppställning och debatt, den kanske viktigaste just nu. Men jag hoppas också att man kommer som en solidaritetshandling. Att man inte bara kommer när man vädrar blod i någon debatt där två människor ska puckla på varandra, utan att man kommer dit för att man på allvar bryr sig om yttrandefriheten och hur den inskränks.

Can Dündar blev nyligen beskjuten i Turkiet. Har ni förhöjd säkerhet i kväll?
– Ja, det har vi, jag pratade precis med Säpo som kommer att vara där. Det är också beroende på att utrikesministern är där, förstås. Det kommer att finnas ordentligt med polisskydd och lokalen har bättre säkerhet än den vi brukar vara i, trots att den ligger i gatuplan.

Här finns hela programmet.

Fler avsnitt
Fler videos