Gå direkt till textinnehållet

Wadensjö-Karén om krisen på UR: ”Det är inget som skrämmer mig”

Sofia Wadensjö-Karén vill jobba med nytt ledarskap för att reda ut arbetsmiljöproblemen på Utbildningsradion. ”Det är inget som skrämmer mig”, säger hon till Journalisten.

I dag torsdag blev det känt att Utbildningsradions styrelse beslutat att tillsätta Sofia Wadensjö-Karén som ny verkställande direktör. Hon är för närvarande chefredaktör och VD på tidningen Vi.

– Det känns förstås otroligt roligt. Jättespännande och lustfyllt, säger Sofia Wadensjö-Karén till Journalisten.

Vad var det som lockade med UR?
– Likheterna och olikheterna. UR är värderingsmässigt ganska likt det jag har jobbat med de senaste åren, med folkbildning och demokratifrågor. Samtidigt är det en helt annan typ av uppdrag och en helt annan typ av utbud. Det finns likheter, men det är också extremt olikt det jag arbetar med i dag. Jag kommer att komma in i helt andra sammanhang och få lära mig helt nya saker. Det är kombinationen som är spännande. UR är ett företag som jag sneglat på och känt att jag skulle vilja jobba på.

Annons Annons

Hur känns det att kasta dig in i public service då?
– Det ska bli otroligt spännande. Det är en helt annan miljö än den jag är van vid. Jag tror att det är bra att man går emellan, från public service till kommersiella och tvärtom. Man kan plocka med sig saker som är värdefulla i båda riktningarna.

Vad tar du med dig till UR som de har nytta av tycker du?
– Jag tar med mig att jag alltid jobbar utifrån kvalitet. Att jag alltid jobbar med tankar kring leveranserna, att det ska levereras på bästa sätt, och också att jag är väldigt fokuserad på att man ska ha ett bra arbetsklimat och att alla medarbetare ska känna arbetslust och framför allt arbetsglädje.

Det har ju varit ganska problematiskt på UR den senaste tiden med en stor omorganisation som tärt på medarbetarnas. Vad tänker du kring det?
– Jag har inte träffat medarbetarna på UR alls och det första jag vill göra är att skapa mig en bild av hur det är. Är det så som det har beskrivits i branschmedier, eller är det värre, eller är det bättre? Utifrån det får man försöka jobba med ett nytt ledarskap och möta det klimat som finns inne på UR. Jag måste först skapa mig en bild av hur det är. Men det är ingenting som skrämmer mig.

Man har velat skapa en agil organisation på UR, tagit bort redaktionerna och försöker jobba på ett helt nytt sätt. Vad tänker du om det?
– Jag tänker ingenting om det. Jag måste först sätta mig in i hur det fungerar. Det kan jag inte ha någon åsikt om nu, det skulle vara helt oseriöst i det här läget.

Fler avsnitt
Fler videos