Gå direkt till textinnehållet

VLT granskar lokala medier

Vestmanlands Läns Tidning genomför en stor granskning av den lokala mediesituationen i Västmanland. VLTs chefredaktör Daniel Nordström motiverar granskningen med det ansträngda förhållandet mellan dagspressen och public service. I granskningen attackeras Sveriges Radio för att vara dåliga på att ge cred.

I ett långt reportage i fredagens VLT granskas den lokala mediesituationen och kriget om publiken. I reportaget skärskådas enskild nyhetsrapportering, och hård kritik riktas inte minst mot P4 för att de inte länkar till VLTs artiklar.

Så här står det bland annat i reportaget, som är skrivet av VLTs redaktionschef Mårten Enberg:

”Nyligen fick jag en länk från Sala Allehanda där redaktionen noterat att P4 rapporterar om tidningens granskning av Salabostäders vd, men låter bli att länka till originalnyheten. När till och med de två kvällstidningarna hänvisar och länkar till varandra, flitigt och generöst, skulle de lokala medierna kunna göra det.”

Annons Annons

I ett blogginlägg berättar VLTs chefredaktör Daniel Nordström att man gör granskningen bland annat för att skildra det spända förhållandet mellan public service och de kommersiella medierna.

I en krönika kräver han samtidigt förnyelse i mediepolitiken: ”VLT uppbär inte presstöd, men faktum kvarstår att det är femton 16-delar av det statliga stödet som tillfaller Public service. Är detta rimligt? Nej, inte i den mediesituation vi befinner oss i år 2016. Varför ska till exempel SVT ha licenspengar för att göra tv när inte Fagersta-Posten har det? Här krävs förnyelse i mediepolitiken.”

Fler avsnitt
Fler videos