Gå direkt till textinnehållet

”Visst har jag tänkt: Shit, nu är det kört”

Samir Abu Eid ska efter fem år som utrikeskorrespondent för Sveriges Television i Mellanöstern börja arbeta som korre för TV4. En del förändringar väntar men också en möjlighet att fortsätta göra det han älskar.

I samband med bytet till TV4 flyttar Samir Abu Eid och hans familj från Istanbul i Turkiet till Amman i Jordanien, där han även bodde ett par år som barn. Dessutom går han från att vara anställd till ett korrespondentkontrakt.

– Det är klart att det kanske är tryggare att vara anställd så det är en liten risk jag tar, men nu har jag möjlighet att arbeta friare. Och jag har också möjlighet att arbeta för andra internationella medier om det skulle finnas tid. Fast jag är främst korrespondent för TV4.

Samir Abu Eid har trivts väldigt bra i Istanbul och säger att han lärt sig mycket under åren där. Men han kan tycka att staden är lite för europeiskt tillrättalagd  och att den ligger lite för avsides. Beslutet att flytta fattade han tillsammans med familjen.

– Amman ligger strategisk bra till och nära många viktiga platser. Men egentligen spelar det ingen roll var man bor som korre. Det viktigaste är att man bor i regionen så att man kan vara på plats där det händer och träffar människor som kan berätta vad de varit med om.

För honom är korrespondent ett drömjobb. Och tiden för SVT i Istanbul beskriver han som ”fantastisk” och en ”helt sanslös tid”. Att ha arbetat som korrespondent i fem år med allt vad det innebär: att vara tillgänglig 24 timmar om dygnet och att vara beredd att dra iväg på uppdrag direkt.

– Jag känner att jag har väldigt hög arbetskapacitet och jag är absolut inte trött. Jag känner snarare att jag vill arbeta mer! Jag är i mina bästa år nu.

Var och hur hämtar du kraft?
– Jag arbetar mycket men jag har ju mitt kontor hemma så då hinner jag träffa min familj och mina vänner.

Att arbeta i krigshärjade länder innebär att ibland känna rädsla och bli illa berörd av att se människor och framförallt barn fara illa.

– Visst har det hänt att jag varit rädd och tänkt: Shit, nu är det kört. Men det som jag upplever ger mig också ett driv och en vilja att fortsätta, berättar Samir Abu Eid.

Genom att vara väl förberedd, med olika strategier inför varje uppdrag, undviker han att bli allt för överraskad. Och tärande känslor bearbetar han genom att prata med kolleger och familj.

 – Jag får också energi och kraft av all positiv respons jag får från tittarna.

Hur förmedlar du invecklade konflikter?
– Det viktigaste är att sätta människan i centrum och att hitta en bra person som jag kan berätta historien utifrån. Det är ju egentligen ett väldigt klassisk sätt att arbeta journalistiskt och så kommer jag också fortsätta göra mina inslag, oavsett om jag är i Mellanöstern eller i Sverige.

Samir Abu Eid säger att många frågat honom varför han nu byter jobb när han har världens bästa. Han brukar svara att han har varit på SVT i många år och han känner att det är dags för honom att göra något nytt.

– Men samtidigt kommer jag att kunna fortsätta göra det jag älskar.
 

Fler avsnitt