Gå direkt till textinnehållet

”Vinsten med 360-video är den ökade närvaron”

TV4-korren Stefan Borg är först ut när TV4 testar VR-/360-video i nyhetsberättandet. ”Vinsten är den ökade närvaron, man kan berätta om miljöer på ett helt annat sätt”, säger Borg till Journalisten.

TV4 har tidigare testat virtual reality/360-gradersvideo i bland annat Idol och Stockholm Open. Nu tar man tekniken vidare till nyheterna. Stefan Borg tog med sig utrustningen – sex stycken ihopmonterade GoPro-kameror – på sin resa till Burma och jobbade med den parallellt med sin vanliga utrustning. Här hittar du hans fem minuter långa VR-reportage från landet, som kan ses från alla plattformar.

– Jag hade med den och ställde upp den lite då och då. Man får se till att man är utanför bild, och framför allt måste man klippa mycket längre bilder. Två tre sekunder funkar inte här, man vill ju att tittaren ska ha möjlighet och tid att se sig omkring. Speakertexterna måste också gå i lugnare tempo för att man ska hinna tillgodogöra sig bilderna.

Han menar att 360-videor passar särskilt bra vid dokumentärt material och bakgrundsreportage.

Fick du mersmak?

– Jag är jätteintresserad av att fortsätta ta med det här som komplement, det finns ju mycket att slipa på rent tekniskt. Det är fortfarande en experimentverkstad.

Fler avsnitt
Fler videos