Gå direkt till textinnehållet

Vimmerby Tidning ska betala 200 000 till medarbetare

Swepress som ger ut Vimmerby Tidning tvingas betala 200 000 kronor till cirka 15 medarbetare sedan en förlikning nåtts med facket. Detta på grund av att man inte följt kollektivavtalet.

Förhandlingarna har pågått under lång tid och de lokala fackliga företrädarna har fått ta hjälp av Journalistförbundet centralt. Kraven handlar om retroaktiva ersättningar för bland annat kompledigheter, upphovsrättsersättningar och ersättning för arbetad tid, skriver Västerviks-Tidningen.

Från början gällde kravet över 700 000 kronor erfar Västerviks-Tidningen men nu har alltså parterna nått en förlikning.

– Vi har kommit överens om en förlikning, och vad den förlikningen ska innebära, säger Journalistförbundets ombudsman Ragnar Forsén till Journalisten.

Han kan inte gå in på detaljer vad avtalet innebär.  

– Avsikten har varit att få kollektivavtalet att fungera på det här företaget i framtiden. I förhandlingen hävdar vi att det skett en felaktig avtalstillämpning, den är reglerad nu och förlikningen innebär också att företaget ska betala pengar till våra medlemmar, säger Ragnar Forsén.

Stämmer det att era krav var 700 000 kronor från början?

– Det är alltid så att en förlikning innebär att man jämkar i hop sina krav. Det viktiga är att man funderar på varför man gör det? Om vi stått kvar vid utgångskraven hade vi sannolikt fått gå till domstol för att driva igenom kraven, och då måste man vara någorlunda säker på vilken bevisning som håller. Arbetsrätten bygger mycket på att man är framåtsyftande och att man får ett fungerande avtal framåt. Den här värderingen har också den lokala klubben gjort tillsammans med mig, säger han. 

Är medlemmarna nöjda med uppgörelsen?

– Flertalet av de medlemmar som har pengar att fodra i den här processen har nu sagt att de godtar detta för egen del, och de får dela på de här pengarna. 

Fler avsnitt
Fler videos