Gå direkt till textinnehållet

Ville se förundersökning – krävdes på legitimation

Polismyndigheten i Stockholm har anmälts till riksdagens ombudsman, JO, för att man krävt att en person som ville ta del av förundersökningen om mordet på Olof Palme måste identifiera sig.

En person vände sig till Polismyndigheten i Stockholm och ville på plats i Polishuset i Stockholm ta del av förundersökningen om mordet på Olof Palme. Personen meddelade att hen ville vara anonym och hänvisade till 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen.

Polisen svarade att personen var välkommen att komma till Polishuset och läsa igenom den offentliga förundersökningen, men att hen måste legitimera sig hos vakterna och bära namnbricka enligt de ”säkerhets- och brandbestämmelser” som gäller i kvarteret Kronoberg på Kungsholmen.

Personen drog tillbaka sin begäran eftersom anonymitet inte kunde utlovas.

Robin Enander, juriststuderande och ordförande för den ideella föreningen Juridikfronten och ansvarig utgivare för Samhällsmagagsinet Avsnitt, ifrågasätter om polisens rutiner och svar till den anonyme personen är förenliga med 2 kap. 14 § tryckfrihetsförordningen.

”Det har alltså inte funnits någon anledning för myndigheten att försöka ta reda på vederbörandes identitet. Eftersom anonymitetsskyddet gäller oinskränkt även vid till exempel skyddsobjekt (se prop. 2009/10:87, s 68) kan knappast säkerhets- och brandbestämmelser undanta Polismyndighetens byggnader från grundlagens tydliga regel. Det kan inte vara förenligt med tryckfrihetsförordningens anda att personer, som vill vara anonyma, tvingas dra tillbaka sina framställningar om att få ta del av offentliga handlingar hos myndigheterna på grund av bestämmelser som inte har företräde framför grundlag”, skriver Robin Enander till riksdagens ombudsman.

Fler avsnitt
Fler videos