Gå direkt till textinnehållet

Villalivs chefredaktör får gå

Villalivs chefredaktör Ingrid Carlqvist fick i går sparken. Enligt VD Fredrik Lindbladh har hennes bloggande om rättssäkerhet kostat tidningen 450 000 kronor i indragna annonsintäkter.

Ingrid Carlqvist har i höst gett ut boken Inte utan mina söner som handlar om en man från Australien, vars två söner kidnappades av sin svenska mamma 2008.

Hon har vid sidan av sitt jobb som chefredaktör varit engagerad i frågor om män som felaktigt anklagats för övergrepp mot sina barn. Hon har det senaste året bloggat privat om dessa frågor.

För några månader sedan fick tidningens ägare mejl där Carlqvist grundlöst anklagades för att skydda pedofiler. Senare fick även tidningens annonsörer mejl med samma innehåll.

Annons Annons

På inrådan från Villalivs VD Fredrik Lindbladh gick hon med på att tillfälligt lägga ner sin blogg. En bidragande orsak till det var att hon behövde arbetsro för att färdigställa sin bok.

– Jag informerade Fredrik Lindbladh om att boken kunde orsaka debatt. Han sade då att det var "helt lugnt", att jag utnyttjade min yttrandefrihet i ett annat sammanhang än med tidningen.

I samband med lanseringen av sin bok öppnade Ingrid Carlqvist bloggen igen, där hon bland annat skrev om ett parallellfall till det fall som hennes bok handlade om.

Den som spritt anklagelserna mot henne hörde snart av sig och berättade att hon skulle börja mejla Villalivs annonsörer igen.

– I går ringde VD Fredrik Lindbladh och skrek att jag har kostat tidningen 450 000 kronor i intäkter för avbokade annonser. Han sade åt mig att lägga ner bloggen och frågade varför jag fortsatte när inte ens politiker driver frågorna.

I går skickade Lindbladh ett nyhetsbrev till annonsörerna där han meddelade att Ingrid Carlqvist inte längre var chefredaktör. Han informerade också annonsörerna om att tidningen i fortsättningen ska produceras av ett kundtidningsföretag i Växjö.

Fredrik Lindbladh är kortfattad när Journalisten talar med honom.

– Ingrid Carlqvist och Villaliv fortsätter enligt överenskommelse att inte samarbeta.

Vilken är överenskommelsen?

– Jag vill inte gå i dialog med Journalisten om detta.

 

Fler avsnitt
Fler videos