Gå direkt till textinnehållet

Vill förbjuda inspelning på fullmäktigemöten

I Bromölla vill moderaterna förbjuda ljud- och bildinspelningar på kommunfullmäktiges möten. Skulle motionen om förbudet gå igenom kan det handla om ett grundlagsbrott.

Moderaterna i Bromölla skriver i en motion att de vill förbjuda inspelningar. Den som vill filma ska först söka tillstånd och sedan redovisa hur materialet ska användas, rapporterar P4 Kristianstad. Detta för att stoppa att förlöjligande bilder av kommunfullmäktigeledamöter sprids på sociala medier.

”Det görs inte på ett rätt sätt och när det läggs ut på sociala medier och man förlöjligar det hela, då är det inte seriöst. Därför tycker vi att det borde förbjudas”, säger Rolf Mårtensson (M) till P4 Kristianstad.

Skulle förbudet gå igenom strider det mot Sveriges grundlagsskyddade yttrandefrihet, menar Nils Funcke, yttrandefrihetsexpert och journalist. Till P4 Kristianstad säger han: ”Om det här skulle bli verklighet är jag övertygad om att de skulle få Justitieombudsmannen, Justitiekanslern på sig och eventuellt skulle det också kunna leda till åtal om man i en konkret situation hindrade någon från att göra en viss publicering.”

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos