Gå direkt till textinnehållet

Vill få Akademien betraktad som myndighet

I ett överklagande till kammarrätten yrkar Samhällsmagasinet Avsnitt att Svenska Akademien ska betraktas som en myndighet och därmed lyda under Tryckfrihetsförordningens princip om handlingars offentlighet.

Politiskt obundna tidskriften Samhällsmagasinet Avsnitt är främst inriktad på reportage om juridik, särskilt frågor som rör allmänna handlingar, tryck- och  yttrandefrihet. Den 16 april begärde tidskriften av Svenska Akademien ut den advokatutredning som låtits göra av och om Svenska Akademien efter Matilda Gustavssons avslöjande om "Kulturprofilen". Tidskriften begärde också att få läsa övriga dokument rörande avhoppen från Akademien.

Svenska Akademien hänvisade i sitt svar till att den inte är en myndighet och därför inte lyder under offentlighetsprincipen.

Det vill Samhällsmagasinet Avsnitt nu få prövat av kammarrätten i Stockholm. I ett överklagande skrivet av den till tidskriften knutna juristen Benjamin O.J. Boman ges en rad juridiska argument för varför Svenska Akademien bör betraktas som en myndighet.

Annons Annons

Några exempel:

  • I olika skrifter från till exempel Konstitutionsutskottet och Statens kulturråd har Akademien listats som en av de myndigheter som lyder under utbildningsdepartementets ansvarsområde.
  • Akademien har på statens uppdrag en särskild kontrollfunktion vad gäller upphovsrätten.
  • Akademien har genom sin utgivning av ordböcker ett stort inflytande på privat och offentligt av svenska språket och framstår för allmänheten som ett offentligt maktorgan.

Juristen Benjamin O.J. Boman säger till SVT Kulturnyheterna att han tror att Samhällsmagasinet Avsnitt har stor chans att få rätt av kammarrätten:

”Rent juridiskt så har vi nog det. Men frågan är hur mycket rätten kommer väga in vad det skulle innebära om de förklarade Svenska Akademien som en myndighet. Det skulle ju förändra en hel del.”

Fler avsnitt
Fler videos