Gå direkt till textinnehållet

Vill att åklagare agerar i fallet Dawit

Den internationella kammaråklagaren i Stockholm måste inleda en förundersökning om brott mot mänskligheten gällande Dawit Isaak. Det menar tre debattörer i dagens DN.

I ett debattinlägg i DN vädjar de tre skribenterna Jesús Alcalá, huvudansvarig för Dawit Isaaks svensk-franska juristteam, Esayas Isaak, bror till Dawit Isaak, och Björn Tunbäck, Reportrar utan gränser, till åklagarmyndigheten i fallet Dawit Isaak, som suttit fängslad i snart 15 år utan rättegång.

De menar att myndigheten behöver agera för att få hem den svenska journalisten, utan att ta hänsyn till UDs diplomati.

”Tror man att diplomatin, också den tysta, kan rädda liv är det kanske inte fel att låta bli att ryta till – under en begränsad tid. Men det finns en brytpunkt bortom vilken annat än tysta förhandlingar måste till. Vår övertygelse om de mänskliga fri- och rättigheterna kräver det", skriver de.

”Den enskildes rätt till liv, frihet och skydd måste hävdas, med emfas. Hävdas av regering, riksdag och rättsväsende – var för sig, nationellt och internationellt. Politiskt och rättsligt av regering och riksdag. Rättsligt av polis, åklagare och domstolar. Att detta gäller i Dawit Isaaks fall har Afrikanska kommissionen för mänskliga rättigheter och FN:s undersökningskommission för mänskliga rättigheter i Eritrea gjort klart”, fortsätter debattörerna.

Debattörerna stödjer sig också mot FNs undersökningskommission som tagit fram en rapport kring Eritrea för några dagar sedan.

”Rapporten hävdar att det finns många och klara bevis för att stats-, militär- och partiledningen begår brott mot mänskligheten. Slutsatsen som dras är att om det ska bli slut på övergreppen måste både FN:s säkerhetsråd och enskilda stater agera kraftfullt”, skriver de. 

Fler avsnitt
Fler videos