Gå direkt till textinnehållet

”Viktigt att ta reda på hur det ligger till”

Det senaste halvåret har det pågått en debatt om ett påstått lågt förtroende för medier. I dag visar Dagens Nyheter att det tvärtom är fortsatt högt. ”Det är väldigt lätt att den debatten blir till sanningar. Det är mycket bättre att ta reda på hur det ligger till”, säger Martin Jönsson, redaktionell utvecklingschef på DN.

Som Journalisten tidigare berättat så publicerade Dagens Nyheter i dag en Ipsos-undersökning om förtroendet för olika medier. Och den visar att förtroendet är fortsatt högt för både public service som nyhetsförmedlare och de stora dagstidningarna. Undersökningen visar också att förtroendet är mycket lågt för den främlingsfientliga sajten Avpixlat.

Martin Jönsson är redaktionell utvecklingschef på DN.

Varför har ni gjort undersökningen?
– Därför att det i debatten det senaste halvåret varit rätt stort fokus på det påstått låga förtroendet för medier. Det är väldigt lätt att den debatten blir till sanningar om vad folk har för uppfattning. Därför tycker vi att det är mycket bättre att ta reda på hur det ligger till – medierna har fortsatt högt förtroende.

Annons Annons

Blev du förvånad över resultatet?
– Nej, eftersom det ligger väldigt väl i linje med andra undersökningar som görs. Jag hade blivit mycket mer förvånad och oroad om det hade visat sig att det var lägre än förut. Undersökningen visar att förtroendet är stabilt och att den debatt som varit har vilat på en ganska skakig grund.

Var tror du uppfattningen om att förtroendet för medier är lågt, kommer ifrån?
– Det beror nog på att det sägs högljutt och återkommande och att det till en del kommer från folk som vill att det ska finnas en bild av att mediernas rapportering inte går att lita på.

– Hela idén hos vissa av de sajter som kallar sig alternativa bygger på att sprida den uppfattningen. Det går att likna vid en kampanj mot traditionella medier. Därför är det också viktigt att se om det är en bild som satt sig hos allmänheten.

Förändrar det här resultatet ert förhållningssätt till de ”alternativa” nyhetssajterna?
– Nej, det gör det inte. Men jag tror att de här sajterna har varit duktiga på att blåsa upp en bild av sig själva som större än vad de är, och att de själva är sanningssägarna. Den här undersökningen visar att till exempel att inte ens bland Sverigedemokraternas väljare är det en hög andel som har förtroende för Avpixlat.

Martin Jönsson tycker också att journalistkåren har något att lära av Ipsos mätning.

– Jag tror det är viktigt att man är försiktig med att slänga sig med uppfattningar som man tror sig veta att folk har. Det är bättre att utgå från det som är någorlunda statistiskt säkerställt. Sen kan man förstås ha åsikter om kvalitet och mediekritik, men när det gäller det enkla måttet förtroende så kan vi konstatera att det är fortsatt högt. 

Fler avsnitt
Fler videos