Gå direkt till textinnehållet

Viktig EU-dom minskar sekretessen

EU-domstolen har genom en ny dom antagit offentlighetsprincipen enligt svensk modell. Domen innebär att dokument som tidigare automatiskt belagts med sekretess nu blir offentliga.

 
Domen som föll i torsdags rör uppgifter i den så kallade Swift-överenskommelsen om finansiella instituts och bankers telekommunikation mellan EU och USA. Den nederländska EU-parlamentarikern Sophie In't Veld begärde att få ta del av dokumenten, som hemligstämplats av EU-kommissionen. I fem år har den juridiska striden mellan kommissionen och In't Veld pågått innan slutligen på torsdagen EU-domstolen gav In't Veld rätt.
 
Domstolen konstaterar att handlingar inte automatiskt kan beläggas med sekretess, och att dokument och uppgifter inom EU-myndigheterna inte får beläggas med sekretess med mindre myndigheten kan visa på vilket sätt allmänheten skadas av att uppgifterna blir offentliga, samt att sådan förmodad skada måste vara "rimlig och förutsägbar och inte enbart hypotetisk" för att uppgiftern ska kunna beläggas med sekretess. Det rapporterar flera medier, bland andra EU Observer.
 
Den nya domen innebär i praktiken att EU-myndigheter framgent får en offentlighetsprincip enligt svensk modell.
 
"Vi är på väg bort från ett EU som styrs av diplomater och där beslut fattas bakom stängd dörrar", kommenterade Sophie In't Veld domen.
Fler avsnitt
Fler videos