Gå direkt till textinnehållet

”Vi måste lyfta ut mediefrågorna ur branschen”

Vestmanlands Läns Tidnings chefredaktör Daniel Nordström vill vinna över publiken till dagspressens sida i kampen mot public service om de statliga mediepengarna. I ett stort uppslaget reportage i dagens VLT granskas public service lokala kanaler i Västmanland. Samtidigt går Nordström till angrepp på vad han menar är en snedfördelning av de statliga mediepengarna. Han menar att branschfrågorna måste ställas till publiken.

Fem sidor reportage och granskning av framför allt public service lokala verksamhet i Västmanland bjöd VLT sina läsare på i fredagens tidning. Journalisten berättade i morse om satsningen.

VLTs chefredaktör Daniel Nordström är nöjd med resultatet och hoppas på att få in reaktioner från läsare, bland annat i den chat som VLT satt upp i eftermiddag.

– Syftet är att väcka tanke och engagemang hos publiken i public service-frågorna och i frågorna som rör den statliga medieutredningen. Det känns roligt att få göra en sådan här satsning, och göra långläsning i både papperet och på sajten. Mårten Enberg har gjort ett strålande jobb med reportaget där han beskrivit mediesituationen lokalt. Det finns kritik både mot public service och mot VLT i reportaget, säger Daniel Nordström.

Annons Annons

Men det var inte så mycket kritik mot VLT i texten?
– Nja, det var väl inte jättestort. Huvudfokus låg ju på public service. Ska man granska VLT behöver man ta in en part som inte jobbar hos oss, annars blir det inte trovärdigt.

Varför är det här viktigt?
– Dels tycker jag att det är väldigt viktigt med mediegranskning. Vi som granskar ska granskas. Dels tycker jag att det är viktigt att väcka debatt i frågan kring public service uppdrag, kring vårt uppdrag och kring förhållandet mellan aktörerna. Jag tycker att det är viktigt att få in synpunkter från läsare om vad man anser om lokaljournalistiken. Det finns ett stort intresse kring både public service, och kring oss som en stor lokal aktör. Men jag vill också väcka intresse kring hela mediesituationen. Det är inte som det var förr. Hur ska public service och de kommersiella medierna agera? Skulle det spela någon roll om VLT eller Sveriges Radio skulle försvinna på sikt?

Medieutredningen och public service roll har debatterats i branschen, men känslan har varit att det är just en branschfråga…
– Precis, och här gäller det att lyfta ut den ur branschen, ut på en lokal nivå, till vår publik och höra vad människor tycker rent allmänt och inte bara i branschen. Jag tycker mycket, många i branschen tycker mycket, men vad tycker publiken? Bryr sig folk om det här? Tanken är att försöka få igång en sådan diskussion. Det är trots allt för publiken vi gör det här, vi gör det inte för varandra internt i branschen.

– Jag vill också väcka frågan om det är rimligt att public service har femton sextondelar av det statliga mediestödet. Den är inte ny, den har debatterats länge, men det är viktigt att lyfta den i ett lokalt perspektiv.

Reportaget är väldigt långt nere på detaljnivå till exempel om frågor om cred och länkar, finns det verkligen ett allmänintresse för detta?
– Vi ville berätta vad spänningen mellan public service och kommersiella medier består i. Vad är det vi tjafsar om? Tanken har varit att lyfta ut den interna debatten i en offentlig miljö. Det är ett roligt och spännande grepp att ta. Jag tycker rent allmänt att branschen är dålig på att granska sig själv. Vi har tidningen Journalisten, vi har Medievärlden och de andra branschtidningarna och så har vi Medierna i P1, som är duktiga på det här, men hur duktiga är vi själva på det? Även vi måste idka självkritik och lyssna på publiken.

Har du fått några reaktioner än?
– Vi har fått några reaktioner, mycket från branschfolk, men också en del från vanliga läsare som tyckte det var intressant läsning. Jag har en känsla av att det här inte är något som inte kommer att väcka jättestora reaktioner, det är väl ett och annat troll som vaknar till och piskar på hur dåliga vi är på allt. Hittills har det kommit några kommentarer på min blogg om att vi är rätt allmänt värdelösa, och då får de väl säga det.

Fler avsnitt
Fler videos