Gå direkt till textinnehållet

”Vi kommer fortsätta fokusera på Thailand”

Nu har Blank Spot Project presenterat sina fem första reportage. ”Det här är ett nytt sätt att jobba som ger mer transparens och som jag tror ger bättre journalistik i slutändan”, säger Marin Schibbye, ansvarig utgivare och en av initiativtagarna till Blank Spot Project.

I våras nådde Blank Spot Project stora framgångar i att samla in pengar för att starta sin verksamhet. Idén är att göra journalistik finansierad av läsare om platser på jorden dit journalister vanligtvis inte når. Nu har de första tre färdiga reportagen presenterats.

Martin Schibbye är ansvarig utgivare och en av initiativtagarna till projektet.

– Otroligt härligt att kunna hålla det vi lovade. Vi samlade in en miljon och lovade att göra reportage från världens vita fläckar och det har vi gjort, säger Martin Schibbye.

Två av reportagen handlar om Thailand, något som efterfrågats av Blank Spots medlemmar.

– När vi samlade in pengar samlade vi även in idéer och just Thailand var ett land som många ville veta mer om. Hundratusentals svenskar åker dit varje år och vi säljer JAS-plan till dem. En kupp har genomförts och nu är det egentligen en militärdiktatur. Då valde vi att fokusera på Thailand, säger han.

Kommer ni återvända till Thailand?
– Ja, givet. Det är också något vi ser i den nya journalistrollen. Att man är samtalsledare och att det här är en process, så vi kommer fortsätta fokusera på Thailand.

Vad är händer med Blank Spot här näst?
– Dels är det Blank Spot fyra, som är ett hemligt reportage som görs av mig och Johan Persson. Vi sjösätter också Blank Spot fem där vi återvänder till Burundi och Burkina Faso för att se vad som händer på de här platserna efter att journalisterna rest hem. Finns det spår av en afrikansk vår kvar? Vad händer med de här presidenterna som begär att få sitta en tredje mandatperiod?

Martin Schibbye berättar att burundiska journalister, som bor i Sverige, redan hört av sig för att bidra med idéer och kunskap.

– Det här är ett nytt sätt att jobba som ger mer transparens och som jag tror ger bättre journalistik i slutändan.

Tanken är att reportagen som ska göras framöver ska finansieras av medlemmar i Blank Spot Project, som ger 70 kronor vardera i månaden. Målet är att ha 10 000 medlemmar om tre år.

– Vi redovisar vad pengarna har gått till varje reportage. Men nu är pengarna vi samlade in slut, så vi hoppas att de här publiceringarna kan leda till fler medlemmar så vi kan täcka fler av världens vita fläckar, säger han och fortsätter:

– Hela affärsmodellen bygger ju på att människor vill ha det här och vill betala för det. Det är väl också en insikt som börjar komma till allt fler: om vi inte betalar för journalistiken riskerar vi att betala ett annat pris som kan bli väldigt högt.

Reportagen är fria för alla att läsa, och Martin Shibbye hoppas att de som bidragit till att de blivit gjorda ska känna stolthet och att de ska kunna locka fler medlemmar.

Fler avsnitt
Fler videos