Gå direkt till textinnehållet

”Vi fick reda på sparpaketet i radio”

Journalistklubben på Södermanlands Nyheter kritiserar Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund Bergvall efter att hon berättat om en nedbemanning i P4 utan att prata med facket. ”Hon åsidosätter förhandlingsordningen”, säger Tommy Kägo (bilden), ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter. UPPDATERAD.

I morgon tisdag inleds förhandlingar om omorganisation på Eskilstuna-Kuriren, Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren efter NTMs övertagande av ägarbolaget Sörmlands Media.

I fredags berättade Sörmlands Medias nytillträdda vd Jenny Hoflund Bergvall i en intervju i P4 Sörmland att förhandlingen kommer att leda till att det blir färre anställda på Sörmlands Media. Den informationen hade journalistklubben på Södermanlands Nyheter inte fått.

– Vi fick reda på sparpaketet i radio. Det gör mig bekymrad att hon går ut i radio och säger det men inte informerar oss. Hon åsidosätter förhandlingsordningen, säger Tommy Kägo, ordförande i journalistklubben på Södermanlands Nyheter.

Annons Annons

– Jag efterfrågade ett förhandlingsunderlag för ett par månader sedan, men fick svaret att det ska jag få när förhandlingen inleds. Så vi vet inte hur organisationsförslaget ser ut.

Hur många tjänster som berörs har inte kommunicerats, och vd Jenny Hoflund Bergvall skriver i ett mejl till Journalisten att hon inte kommer att ge några kommenterer innan personalen har informerats.

Det har varit turbulenta dagar för journalisterna på Sörmlands Media. I fredags kom också beskedet från nya ägaren NTM att Eskilstuna-Kurirens chefredaktör och utgivare Eva Burman blir chefredaktör och utgivare även för Södermanlands Nyheter och Katrineholms-Kuriren. Anna Falk och Marie Hillblom slutar därmed.

– Det var en konstig stämning på redaktionen i fredags, det kändes tomt. Men vi repar mod, säger Tommy Kägo.

Förhandlingen om den förändringen har avslutats i enighet, men med en markering från journalistklubben:

– Vi är oroliga över koncentrationen av höga chefer till Eskilstuna, säger Tommy Kägo.

Vilka risker ser ni med det?
– Det finns en risk för kantring mot Eskilstuna och att tidningen påverkas negativt. Och varför skulle det inte göra det? Södermanlands Nyheter sitter i Nyköping och chefredaktören i Eskilstuna. Den oron känner också våra medlemmar.
 

Uppdatering: Sörmlands Medias vd Jenny Hoflund Bergvall säger till Journalisten att klubben fått information om att det skulle bli ett sparpaket redan i höstas. Läs intervjun med Jenny Hoflund Bergvall här: ”Vi måste säkra utgivningen av tidningarna”

Fler avsnitt
Fler videos