Gå direkt till textinnehållet

”Vi behöver samarbeta för att få upp arvodena”

Åsa Anesäter, nytillträdd verksamhetsledare på Svenska Fotografers Förbund, vill se ny lagstiftning och licensavtal för att öka tryggheten för frilansar. För att nå dit krävs bättre samarbeten med andra förbund och organisationer, anser hon.

För Åsa Anesäter är problemet med yrkesfotografernas bristande ekonomiska trygghet prioriterat. Frilansfotografer har inte har råd att sjukskriva sig i samma utsträckning som andra yrkesgrupper, och har svårt att gå i pension eftersom ersättningarna har minskat så kraftigt de senaste åren.

– Problemet är att branschen gjort stora nedskärningar vilket har drabbat fotograferna särskilt hårt. Medieföretagen gör fortfarande vinster men fördelningen har inte gynnat fotograferna, på grund av bland annat oskäliga avtal. Om det fortsätter på samma sätt kommer det snart inte att finnas något innehåll som håller den kvalitet som vi vet att folk faktiskt är beredda att betala för, säger Åsa Anesäter.

Vad ser du för lösningar?
– En lagändring av upphovsrättslagen som ger upphovsrättspersoner skälig ersättning skulle vara välkommet. Det skulle behövas en betalningslösning för plattformar, en avtalslicenslösning, för företag som tjänar enorma pengar på innehållet, som Google och Facebook.

Annons Annons

Hur ska det uppnås?
– Det finns förstås redan nu samarbeten mellan flera organisationer med liknande intressen som Klys och Bildupphovsrätt, men vi behöver bli bättre på att samarbeta, med andra förbund och organisationer, både för att uppnå de politiska målen och för att kunna ställa hårda krav på motparten. Sedan behövs det en motpart som är beredd att lyssna på oss.

Arvodena har rasat de senaste åren, ser du verkligen någon möjlighet att vända det?
– Det kommer att vända, det är jag övertygad om. Folk vill ha kvalitet, och för det krävs professionella fotografer, journalister, kulturarbetare. Man kommer att vilja läsa de där texterna och se de där bilderna, och betalningsviljan finns redan. Det gäller nu att hitta betalningslösningar som fungerar, säger Åsa Anesäter.

Fler avsnitt
Fler videos