Gå direkt till textinnehållet

”Vi behöver en ny medieutredning”

Fem medieforskare hoppas att Stefan Löfven i sin kommande regeringsförklaring ska prata om mediepolitiken. I en artikel på DN Debatt skriver de att hoten mot kvalitetsjournalistiken aldrig varit större och efterlyser en ny medieutredning.

"Mediepolitiken skulle kunna beskrivas som demokratins klimatfråga. Förändringarna från en vecka till en annan är sällan dramatiska, men över tid formas en utveckling som försvagar demokratins förmåga att fungera. Eftersom de flesta människor får sin bild av verkligheten från medierna är det viktigt att säkra tillgången på trovärdiga nyhetsmedier för alla", skriver Lars Nord, Ingela Wadbring och Jesper Strömbäck, professorer vid Mittuniversitetet, Mart Ots, föreståndare för MMTC vid Internationella handelshögskolan samt Lennart Weibull, professor vid Göteborgs universitet.

De vill att en ny medieutredning ska utgå från medborgarna och inte bara "från omsorgen om mediebranschen" och skriver: "Mediefrågorna är större än det särintresse som formas av medieföretagen och som präglat tidigare utredningar."

 

Läs hela artikeln på DN Debatt här.

Fler avsnitt
Fler videos