Gå direkt till textinnehållet

Vejdeland döms för Hitlerhyllning

Fredrik Vejdeland, ansvarig utgivare för nazistiska Nordfront, döms för hets mot folkgrupp för en artikel som hyllar Adolf Hitler.

I maj publicerade den nazistiska Svenska motståndsrörelsens partiorgan Nordfront en artikel med rubriken ”Hitlermånad i hela Norden!”. Artikeln bildsattes med ett foto av en flagga med hakkors som hade hissats i Luleå. I artikeln yttrades bland annat att Adolf Hitler var ”den störste folkhjälten i modern tid”.

Justitiekanslern väckte i augusti åtal mot Nordfronts ansvarige utgivare Fredrik Vejdeland för publiceringen och nu har Örebro tingsrätt fällt honom för hets mot folkgrupp.

Rätten anser att brottet har ett straffvärde som uppgår till en månads fängelse. Men som Journalisten berättat dömdes Fredrik Vejdeland i juni till fyra månaders fängelse för 25 fall av hets mot folkgrupp och två fall av uppvigling för läsarkommentarer. Eftersom Hitlerhyllningen publicerades tiden före tingsrättens dom i juni handlar det om så kallad ”nyupptäckt brottslighet” och eftersom domen i juni inte vunnit laga kraft anser tingsrätten att den tidigare utdömda påföljden också ska avse det nu aktuella brottet. Det innebär att Vejdeland inte får någon ytterligare påföljd för brottet.

I rätten hävdade Fredrik Vejdeland att artikeln inte utgjorde hets mot folkgrupp, utan var en hyllning till den nationalsocialistiska socialpolitiken. ”Det är ingen folkgrupp som pekas ut i artikeln. Det är en neutral hyllning av Hitler som person”, uppgav Vejdeland i rätten.

Tingsrätten delar inte den bedömningen utan anser att texten mycket väl hade kunnat ”formulerats mer neutralt”. Tingsrätten finner också att Adolf Hitlers namn är så nära förknippat med förintelsen att en hyllning av honom i sig innebär en nedvärdering bland annat av gruppen judar och att den därför utgör missaktning.

På samma sätt förknippas enligt tingsrätten bilden av hakkorsflaggan i sammanhanget en missaktning av folkgruppen judar.

Fler avsnitt
Fler videos