Gå direkt till textinnehållet

Veckans sommarvikare: Pontus Johansson

Pontus Johansson, 22, har just nu sitt livs andra vikariat någonsin, som allmänreporter. Han gick ut journalistlinjen i Kalix i våras men fick börja redan i februari på Norrbottens-Kurirens centralredaktion i Luleå. Nu jobbar han hela sommaren och in på nästa år.

Hur hamnade du här?

– Jag hade praktik förra året på Kuriren, sen fick jag sommarjobb och har hoppat in lite när det behövdes. Jag har även haft en långpraktik på P4 Norrbotten under utbildningen innan det här, säger han till Journalisten.

Vad har du fått göra hittills?

– Under sommaren är det ganska brett, man får göra det mesta. Vi har en krimreporter, en som är inriktad mer på kommunfrågor, men när det är en mindre redaktion som här får man hoppa in och skriva om allt. Sen är det väl också så att om nyhetschefen märker att man trivs med en viss typ av frågor kan man få göra mer av det såklart. 

Vilken fråga är viktig att bevaka just nu?

– Förra året var det mer tydligt, då hade vi Lulebo-granskningen (kommunalt bostadsbolag red.anm) där jag fick hjälpa till en del. Det är klart att både gruvnäringen och sporten är väldigt viktig och uppskattad för oss. Även kommunpolitiken står inför många utmaningar, om man tänker på befolkningsutvecklingen i länet.

Alla vet att branschen är i kris, varför valde du att bli journalist?

– Bra fråga, det började med att jag började intressera mig för att filma själv och efter det sökte jag till mediegymnasiet. Där blev jag mer intresserad av att bli journalist. Vi var på studiebesök på grävseminariet 2013 i Göteborg, och vi åkte runt till Piteå och Kalix journalistutbildningar och fick se ganska mycket.  Jag har alltid följt med när det gäller nyheter.

Fler avsnitt
Fler videos