Gå direkt till textinnehållet

Växande protester mot piskstraff

Protesterna mot att den saudiske nätaktivisten Raif Badawi pryglas offentligt växer. Nobelpristagare har skickat brev till Saudiarabien och landets charge d’affaires i Stockholm kallades till utrikesdepartementet i Stockholm för att motta den svenska regeringens protest.

Raif Badawi dömdes till tusen piskrapp och tio års fängelse för inlägg han gjort på ett diskussionsforum. På fredag ska han få ytterliga femtio piskrapp.

Hans brott är att han för fyra år sedan skapade ett diskussionsforum Fria saudiska liberaler där han bland annat kritiserade den religiösa polisens metoder. Han greps i juni 2012 och anklagades för att ha ”förolämpat islam” och att ha lämnat sin tro. Det senare är ett brott som enligt den saudiska tolkningen av sharia kan innebära dödsstraff, skriver dn.se.

Även Badawis advokat Walid Abu al-Khair har dömts till fängelse och dryga böter för att ha ”gjort omvärlden fientligt inställd till Saudi­arabien”. Han fick 15 års fängelse.

Annons Annons

I går skickade 18 Nobelpristagare ett öppet brev till Kung Abdullahs universitet för teknik och naturvetenskap och uppmanade sina saudiska kolleger att fördöma piskningen av Badawi.

I måndags kallades Saudiarabiens charge d’affaires till utrikesdepartementet i Stockholm för att motta den svenska regeringens officiella protest.

Efter den internationella kritikstormen har Saudiarabien förklarat att Raif Badawi kommer att få sitt fall prövat av högsta domstolen.

Enligt Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex ligger Saudiarabien på plats 164 av 180 länder.

 

 

Fler avsnitt
Fler videos