Gå direkt till textinnehållet

Västerviks-Tidningen prickas för utpekande

Pressens opinionsnämnd klandrar Västerviks-Tidningen för att den med namn pekat ut en ordförande i en fiskeklubb som misstänkt förskingrare innan ärendet lett till åtal.

Tidningen publicerade i september 2012 en artikel med rubriken "Fiskeklubbens konton rensade".

Ingressen inleddes med ordet ”Förskinging” och det konstaterades att ordföranden i den namngivna klubben anklagade för borttappade kvitton, slarvig bokföring och tömda konton.

Ordförande hade vid ett extra årsmöte uteslutits ur både styrelsen och klubben.

Annons Annons

Enligt den nye ordföranden hade man kunnat bevisa att 41 000 kronor saknades, pengar som klubben nu fått tillbaka.

Den tidigare ordföranden anmälde publiceringen till Allmänhetens pressombudsman, PO. Han ansåg att det var fel att publicera hans namn innan det fanns en fällande dom.

PO konstaterar att extraordinära händelser i en förening kan ha visst allmänintresse. Men i det här fallet hade medlemmarna och andra fiskeintresserade redan informerats om vad som hänt, då saken hade tagits upp på ett extra årsmöte.

Bland övriga Västerviksbor torde allmänintresset vara lågt, skriver PO i sitt utlåtande, och han menar att en utgivare i en sådan situation bör vara återhållsam med namnpublicering, inte minst för att anmälaren valt att göra rätt för sig genom att betala tillbaka de pengar som föreningen sade sig kunna bevisa hade försvunnit. Påståendena om brott var omöjliga att bevisa eftersom den polisutredning som inletts efter anmälan vid publiceringen inte hade lett till något åtal.

Under dessa omständigheter borde tidningen inte ha publicerat anmälarens namn, anser PO. Tidningen bör därför klandras för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Pressens opinionsnämnd delar POs uppfattning.

Fler avsnitt
Fler videos