Gå direkt till textinnehållet

Västerviks-Posten läggs ned

Mediekoncernen NTM omorganiserar i nordöstra Småland. Västerviks-Posten läggs ned. Samtidigt bildar de forna konkurrenterna Västerviks-Tidningen och Vimmerby Tidning gemensamt affärsområde och ska börja samarbeta redaktionellt.

I januari i år köpte NTM upp Swepress, med bland andra Vimmerby Tidning, Västerviks-Posten och Kinda-Posten. Tre månader senare lägger NTM ned Västerviks-Posten, enligt det förslag som presenterades igår.

”Vi har tittat på hur vi ska få de bästa produkterna för marknaden. Västerviks-Tidningen (VT) och Vimmerby Tidning är två starka dagstidningar i området. Västerviks-Posten lägger vi ner”, säger Anna Lindberg, publisher och ansvarig utgivare i Östgöta Media, till Vimmerby Tidning

Christoffer Nielsen (bilden) blir ny utgivare för Västerviks-Tidningen, Vimmerby Tidning ocbh Kinda-Posten. De tre redaktionerna kommer att arbeta självständigt, men redaktionell samordning kommer att ske på flera områden.

– Man ska fortsätta att göra det man är bäst på i Vimmerby. Och merparten av materialet kommer att vara lokalt, säger han till Journalisten.

Förslaget innebär effektiviseringar. Fackliga förhandlingar ska inledas nästa vecka. Christoffer Nielsen vill inte föregå dem genom att berätta om vilka personalnedskärningar som föreslås.

– Men vi vill knyta mer reporterkraft till orterna.

En av Vimmerby Tidnings lokalredaktioner, Mariannelund, föreslås stänga fysiskt men fortsätta bevakas från Vimmerby. Och sportredaktionerna slås ihop till en.

Lars-Göran Bexell på Vimmerby Tidning är journalistklubbens ordförande på de gamla Swepress-titlarna. Han ser positivt på förslaget, främst för att det för den egna tidningens del kommer att innebära satsningar på webben.

Men förslaget innebär effektiviseringar på personal, hur ser du på det?
– Det kommer att bli förändring och en del uppoffringar. Men vi har inga medlemmar som kommer att få gå, enligt förslaget, säger Bexell.

Chef för det nya affärsområdet blir Christian Ingemarsson, son till Swepress tidigare VD Bengt Ingemarsson.

Fler avsnitt
Fler videos