Gå direkt till textinnehållet

”Vårt öde avgörs av ja eller nej på söndag”

Om folkomröstningen i Turkiet på söndag går president Erdogans väg kommer repressionen av journalister och intellektuella att nå nya höjder. Det varnar turkiska journalister för.

– Många journalister planerar för att lämna landet om det blir ja till grundlagsändringen, säger den turkiska frilansreportern Burcu Karakas.

Hon besökte Sverige och Grävseminariet i Uppsala den gångna helgen och berättade tillsammans med tre kollegor om situationen för journalister i Turkiet. De vittnade om en utbredd självcensur och om rädda journalister – åtalen och fängsladena har accelererat efter kuppförsöket i juli.

Enligt frilansen Burcu Karakas, som skriver mycket om mänskliga rättigheter och mord på kvinnor, är söndagens folkomröstning ett ödesval för journalistiken i landet.

Annons Annons

– Det är redan för mycket press på oss. Jag kan inte tänka mig ännu mer press, som det blir om Erdogan förstärker sin makt ytterligare. Jag vet många journalister som planerar för andra karriärer eller för att lämna landet, säger Burcu Karakas till Journalisten.

Hennes journalistkollega Ali Ergin menar dock att Erdogan inte kommer att kunna slå ned all opposition i Turkiet, även om turkarna röstar ja på söndag.

– Hans brott är uppenbara för så många. Han försöker bli Hitler, men jag tror inte att han kommer att lyckas, sade Ali Ergin under ett panelsamtal på Gräv 17.

 

Fler avsnitt
Fler videos