Gå direkt till textinnehållet

”Värre än de mörkaste dagarna under militärjuntan”

Tidningen Arbetets reporter Esref Okumus har följt situationen för turkiska journalister under många år. Han säger att läget i landet är värre än under militärjuntan och att gårdagens polisstormning av mediebolaget Koza-Ipek är en varning från regimen till de fria medierna inför valet på söndag.

På söndag är det val i Turkiet och Esref Okumus säger att situationen som nu råder är ytterst allvarlig. Som Journalisten tidigare berättat så stormades så sent som i går det turkiska mediebolaget Koza-Ipek av polis.

– Situationen är förjävligt, rent ut sagt. Det är värre än de mörkaste dagarna under militärjuntan enligt de kolleger som jag har pratat med. Militärjuntan läxade upp ägare eller redaktörer när de publicerade något juntan inte gillade, men nu går regimen in med polis och konfiskerar egendom och även det publicistiska ansvaret.

Esref Okumus beskriver det som att regimen tillsätter något som liknar konkursförvaltare i stället för utgivare och chefredaktörer och tar på så sätt över tidningar och TV-kanaler.

– Det är maximalt ett tiotal nyhetskanaler som vågar vara regimkritiska och fyra av dem försvann i går. Jag följer de kritiska kanalerna dagligen och märker att de blir allt mer försiktiga. Det som skedde i går var en signal till de fria medierna att de ska passa sig i rapporteringen inför valet.  

Esref Okumus säger att det är lättare för internationella journalister att vara kritiska i sin rapportering, även om det händer att även utländska journalister grips.

– Men förr eller senare så släpps de, så de riskerar inte sitt liv eller sitt jobb, vilket däremot turkiska journalister gör, säger han och fortsätter:

– Så desto tystare det blir nationellt, desto viktigare blir det med internationell bevakning. De turkiska journalister som finns kvar och vågar bedriva vanlig nyhetsjournalistik är få. De är också hjältar.

Om regimen lyckas få majoritet i parlamentet tror Esref Okumus att läget för journalister kan förvärras ytterligare i Turkiet.

Fler avsnitt
Fler videos