Gå direkt till textinnehållet

Värmlandsnytt rapporterade partiskt om gymnasiekonflikt

SVTs Värmlandsnytt fälls av Granskningsnämnden för inslag som stred mot kravet på opartiskhet och bestämmelsen om respekt för privatlivet.

I fyra inslag i början av maj 2011 skildrade Värmlandsnytt en konflikt mellan några gymnasieungdomar. Två flickor hade misshandlats på en namngiven gymnasieskola, och pojken som misstänktes fick gå kvar där.

Pappan till den misstänkte förövaren anmälde Värmlandsnytt. Han ansåg bland annat att pojken i inslaget oemotsagd beskylls för en mängd saker, utan att familjen kontaktats för en kommentar. Pappan kontaktades först dagen efter det första inslaget hade sänts. Pappan menar också att pojken efter inslagen gått att identifiera i en större krets. Efter inslagen har pojken blivit nedslagen på öppen gata, enligt anmälaren.

Granskningsnämnden slår fast att Värmlandsnytts inslag gav en ensidig bild av konflikten och därmed strider mot kravet på opartiskhet. Nämnden ifrågasätter inte att pojken efter inslagen kunnat identifieras av en vidare krets än de som redan kände till händelserna. De strider därför också mot bestämmelsen om respekt för privatlivet.

 

Fler avsnitt
Fler videos