Gå direkt till textinnehållet

Värmdö slipper lämna ut 17 000 handlingar

Värmdö kommun slipper lämna ut samtliga allmänna handlingar som inkommit sedan 2015 till en privatperson som begärt ut dem och vunnit i kammarrätten. Mannen drar nu tillbaka sin begäran ”tillsvidare”. Han vill inte uppge för Journalisten orsaken till sin ursprungliga begäran.

Journalisten berättade i juli om en privatperson som begärt att få ta del av samtliga allmänna handlingar som inkommit till Värmdö kommun sedan 2015. Kommunen avslog hans begäran eftersom man menade att materialet var alltför omfattande, cirka 17 000 handlingar, men mannen överklagade och vann i kammarrätten i Stockholm.

Annica Lempke, enhetschef på utredningsenheten i Värmdö kommun, berättade för Journalisten att det var svårt att bedöma hur stora resurser som skulle krävas för att sekretesspröva alla handlingarna:

”Han har begärt ut allt från adressändringar till detaljplanshandlingar. Men det är klart att om han verkligen vill gå igenom samtliga 17 000 handlingar så kommer det att ta en ofantlig tid. Det är helt klart en utmaning för kommunen”, sade Annica Lempke till Journalisten.

Annons Annons

Nu kan nämndsekretariatet på Värmdö kommun andas ut. Mannen meddelade på onsdagen att han ”tillsvidare” drar tillbaka sin begäran om att få ta del av handlingarna.

Mannen hänvisar till att den försening som kommunen orsakat genom att avslå hans ursprungliga begäran den 7 mars har lett till att ”det inte längre är möjligt att slutföra projektet i tid”, skriver mannen i ett mejl till nämndsekretariatet. Projektet ”kan ha förlorat sin innebörd”, uppger mannen.

Han uppmanar kommunen att skaffa sig bättre kännedom om tryckfrihetsförordningens regler och hur förvaltningslagen ska tillämpas, och rekommenderar kurser i offentlig rätt på Stockholms universitet.

Journalisten har haft kontakt med mannen som meddelar att han inte kan berätta för allmänheten varför han begärt ut handlingarna, ”på grund av projektets känslighet”.

– Begäran avser dock inte ett pågående ärende hos kommunen, uppger mannen för Journalisten.

Hans avsikt har hela tiden varit att gå igenom handlingarna:

– Det finns ingen anledning att begära ut handlingarna om det inte fanns ett syfte. För detta projekt använder jag mig av min grundlagsskyddade rättighet att ta del av allmänna handlingar.

Fler avsnitt
Fler videos