Gå direkt till textinnehållet

Vardagsmötet: Samir Abu Eid

Samir Abu Eid är Sveriges Televisions nya Mellanösternkorrespondent. Hans bevakningsområde är Mellanöstern, Turkiet, Irak, Afghanistan och Iran.

SVT har flyttat sin Mellanösternredaktion från Amman till Istanbul. Kommer det att ändra fokus på bevakningen i området?
– Vi kommer att fortsätta att bevaka Mellanöstern och arabvärlden. Men nu tillkommer även Turkiet, Afghanistan, Pakistan och Iran – om vi får komma in i landet. Vi har helt enkelt breddat bevakningen. Att SVT valde att ha kontoret i Istanbul beror på flera saker. Turkiet är ett intressant land som vill bli medlem i EU och som på senare tid närmat sig flera arabländer. Turkiet håller på att positionera sig och inta en central roll i regionen. Istanbul ligger också strategiskt placerad och det är lätt att snabbt ta sig till de länder som jag ska bevaka.

Du kan arabiska. På vilket sätt är det en fördel i ditt arbete som korre i regionen?
– Det är så mycket som går förlorat om man måste jobba genom tolk. Man kommer närmare människor om man kan språket. Men då jag jobbar i Turkiet, Iran och Pakistan får jag använda mig av tolk.

Du har en palestinsk far och är född i Sverige. Tror du att din bakgrund gör det lättare att förstå och få kontakt med människor?

Annons Annons


– Jag har varit mycket i de länderna. Det är en del av mig och min uppväxt. Men i det här sammanhanget är jag en svensk journalist, jag är utsänd av Sveriges Television.


Vill du tillföra något nytt och annorlunda i din bevakning
?
– Alla nya korrar vill säkert göra det. Men sedan blir det säkert samma rapportering, samma konflikter som måste bevakas: fredsförhandlingar mellan Israel och Palestina, Irans kärnenergiprogram. Det jag kan tillföra är att kanske hitta lite annorlunda historier, ha ett annat perspektiv, inte det vanliga västerländska.

Gamla korrar säger att vara utsänd är att jobba 24 timmar om dygnet och vara allvetande om de länder de bevakar. Skrämmer det dig?
– Du ska alltid vara tillgänglig och händer det något måste du åka direkt och vara insatt i alla möjliga frågor. När det gäller Mellanöstern ska du kunna allt om religion, historia, geografi, islam, militant islamism, terrorism.

När flyttar du till Istanbul?
– Jag har redan flyttat. Eftersom det är ett nytt kontor och mycket att fixa flyttade jag ner för flera veckor sedan för att ordna bostad, telefon, internet, presskort, uppehållstillstånd, turkisk skattenummer och så vidare.

Fler avsnitt
Fler videos