Gå direkt till textinnehållet

Varannan sportjournalist har utsatts för hot

En undersökning från tidskriften Scoop visar att varannan sportjournalist har utsatts för hot. Men ytterst få av dessa hot polisanmäls.

Föreningen Grävande journalisters tidskrift Scoop har i det senaste numret frågat de aktiva medlemmarna i Svenska sportjournalistförbundet om de känt sig hotade i sitt jobb, och det visar sig att 48 procent har blivit hotade någon gång. De kvinnliga sportjournalisterna är något mer utsatta då hela 56 procent av dem har hotats, mot 46 procent av männen.

Det mest vanliga är att hoten sker i sociala medier eller via mejl. 42 procent av de som hotats har fått motta dessa via sociala medier och 38 procent via mejl.

Det är inte heller ovanligt att sportjournalisterna hotas på krogen eller på väg till eller från ett evenemang. 17 procent av de svarande uppger att de utsatts för hot under dessa omständigheter. Endast fem procent av alla hot polisanmäls.

Annons Annons

”Att nästan hälften av de medlemmar som svarat på Scoops enkät känt sig hotade i sin yrkesutövning är allvarligt. Och värre än befarat”, säger Lisa Edwinsson, ordförande i Svenska sportjournalistförbundet i ett pressmeddelande.

”Att så många känt sig hotade i samband med matcher eller idrottsevenemang är oroväckande. Pressläktaren och arenor är vår arbetsplats – men säkerheten för pressen åsidosätts på många håll i landet. Att jobba för en tryggare arbetsmiljö ser jag som en av Sportjournalistförbundets viktigaste frågor”, fortsätter Edwinsson.

109 av Sportjournalistförbundets medlemmar svarade på Scoops enkät.  Det motsvarar en svarsfrekvens på drygt 30 procent.

Fler avsnitt
Fler videos