Gå direkt till textinnehållet

Väntan blir lång på domstolsdatorer

I mitten av oktober 2014 stängdes samtliga allmänna datorer ned vid Sveriges domstolar. Det kommer att dröja över ett år till innan landets tingsreportrar kan använda dem igen för sina kollar.

Som Journalisten tidigare berättat kan man inte längre söka i det som kallas allmänhetens PC på landets domstolar. Efter att Datainspektionen riktat kritik mot att det i domstolarnas besöksdatorer gick att göra avancerade personkartläggningar, och bland annat se om en misstänkt tilldelats försvarare, har nu samtliga datorer legat nere över tre månader.

Som det ser ut nu kan väntan bli lång.

– Tidigast 2016, men det går inte att säga exakt. Det är inte möjligt att bara stänga ned funktioner utan kommer behövas ta fram en helt ny teknisk lösning, säger Anna Hjorth Ööpik, biträdande chefsjurist vid Domstolsverket till Journalisten.

Anledningen att det dröjer är också ett nytt lagkrav där Domstolsverket ska begränsa åtkomsten av information i domstolarnas målhanteringssystem. Men klart är att när allmänhetens PC väl finns uppe igen så kommer sökfunktionerna vara kraftigt begränsande.

– Det kommer inte längre vara möjligt att söka på personnummer. Datainspektionen har ju också haft synpunkter på att man haft för omfattande sökmöjligheter på datorerna, så detta är ett sätt att tillmötesgå den, säger Anna Hjort Ööpik.

Fler avsnitt
Fler videos