Gå direkt till textinnehållet

Val av pronomen avslöjar värderingar

Hur personliga pronomen används i språket avslöjar människors attityder både om sig själva och andra, samt fördomar om kvinnor och män. Det visar en ny avhandling i socialpsykologi av forskaren Marie Gustafsson Sendén vid Stockholms universitet.

I sin avhandling har Marie Gustafsson Sendén undersökt om personliga pronomen används på ett sätt som framhäver den egna personen, den egna gruppen eller förstärker könsstereotyper. Avhandlingen bygger dels på experiment där människor i olika situationer fått skapa egna meningar med pronomen, och avancerade matematiska dataanalyser av 400 000 engelska nyhetstexter från nyhetsbyrån Reuters.

Nyhetstexterna visar att valet av Hon och Han speglar könsstereotyper. Ordet Han förekommer i mer positiva sammanhang och är nio gånger så vanligt som ordet Hon. Han förekommer i sammanhang som associerar till handling. Ordet Hon omges oftare av mer passiva och stereotypa ord som mamma, hustru, flicka.  

– Med tanke på att Reuters ska vara neutrala i sin nyhetsförmedling är det slående att skillnaderna var så stora mellan hur hon och han används, och jag är övertygad om att det påverkar hur vi ser på världen.

Annons Annons

Resultaten i avhandlingen visar också att ordet Jag och Vi förekommer i mest i ett positivt sammanhang, oftare än än Dom.

– Resultaten visar hur viktigt det är att vara observant på hur mycket vi generaliserar och hur vi använder orden, säger Marie Gustafsson Sendén.

Fler avsnitt
Fler videos