Gå direkt till textinnehållet

Utpekad Aftonbladetprofil tar timeout

Den journalist på Aftonbladet som anklagats för sexuella övergrepp tar timeout. Samtidigt har tidningen startat en internutredning, uppger tidningens publisher Sofia Olsson Olsén (bilden).

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén skriver i en kolumn att tidningen har nolltolerans mot sexuella trakasserier och övergrepp, och berättar att det har varit ”två turbulenta dygn på Aftonbladet” efter att en av tidningens profiler anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier i sociala medier.

”Det är en svår situation att hantera för alla av oss, inte minst för vår anklagade medarbetare”, skriver Sofia Olsson Olsén.

Den anklagelse som en annan medieprofil riktat mot medarbetaren, om en händelse 2006, har varit känd tidigare av ledningen. När medieprofilen i måndags valde att gå ut med namnet på Aftonbladetmedarbetaren i sociala medier, ledde det till att fler anklagelser och uppgifter mot mannen började cirkulera.

Annons Annons

”Det gör att det inte längre handlar om det enskilda fallet från 2006. Vi måste så klart utreda det här närmare. Det här är ett personalärende och för det har Aftonbladet anlitat en extern och oberoende utredare, expert på sexualbrott”, skriver Sofia Olsson Olsén.

Hon uppger vidare att medarbetaren efter samråd med företaget kommit fram till att ta en timeout tills vidare.

Den utpekade mannens namn har spridits stort i sociala medier av journalister, ett beteende som Allmänhetens Pressombudsman Ola Sigvardsson finner stötande, säger han i en intervju med Journalisten. Även Lisa Bjurwald, chefredaktör för Författaren kritiserar mobbstyret i sociala medier, i en debattartikel i Journalisten.

Sofia Olsson Olsén bemöter också kritik mot att man inte publicerat namn på medarbetaren:

”Här synliggörs den tydliga skillnaden mellan sociala medier utan ansvarig utgivare och ett etablerat mediehus med ansvarig utgivare. Som Aftonbladet är. Vi har det gemensamma pressetiska systemet med publicistiska regler att följa. Varje namnpubliceringsbeslut föregås av noggranna överväganden och resultatet är olika från fall till fall. Det ska det vara”, skriver hon.

Fler avsnitt
Fler videos