Gå direkt till textinnehållet

Uppsagda journalister kan få studierna betalda

Den som sägs upp från arbetet kan nu få ekonomiskt stöd från Trygghetsrådet (TRR) för att studera. Dessutom kan den som sägs upp på grund av sjukdom få ersättning från TRR. Det är resultatet av en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv.

Överenskommelsen rör omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän, inklusive journalister.

Den som fyllt 40 år och blir av med jobbet och behöver skola om sig för att hitta ett nytt jobb kan från om med 1 januari i år få ekonomiskt stöd från TRR motsvarande studiemedel och studielån från CSN, cirka 12 000 kronor i månaden. Stödet går att kombinera med andra inkomster, bland annat studiemedel och studielån från CSN.

Det är TRR som avgör tjänstemannens behov av utbildning och om studieersättning ska beviljas eller inte.

”Att TRR nu kan ge ännu bättre ekonomiskt stöd vid studier förbättrar möjligheterna till omställning under hela arbetslivet. Det ökar tjänstemännens långsiktiga anställningsbarhet och förbättrar samtidigt näringslivets kompetensförsörjning”, säger Niklas Hjert, ordförande i PTKs förhandlingschefsgrupp, i en kommentar.

Överenskommelsen innebär också att den som blivit uppsagd på grund av sjukdom ska omfattas av TRRs omställningsstöd och avgångsersättning. Det har inte varit möjligt tidigare då främst uppsägning på grund av arbetsbrist gav rätt till stöd från omställningsavtalet.

Uppsägning på grund av sjukdom är relativt sällsynt och som arbetstagare har man ett starkt skydd mot uppsägning när det gäller sjukdom.  Arbetsgivaren har ett rehabiliteringsansvar, omplaceringsansvar och måste anpassa arbetet för den som har en arbetsnedsättning på grund av sjukdom. Bara om nedsättningen medför att arbetsgivaren inte kan ge arbetstagaren arbete som är av betydelse för arbetsgivaren kan arbetstagaren bli uppsagd på grund av sjukdom. Formellt handlar det om en uppsägning på grund av personliga skäl, till skillnad från en uppsägning på grund av arbetsbrist.

”Arbete med att få sjuka personer tillbaka till arbetslivet kan kräva särskilda och större insatser än vanligt. TRR har sedan tidigare bedrivit en försöksverksamhet och har varit mycket framgångsrika i sådant arbete”, säger Niklas Hjert.

Efter flera år av låg arbetslöshet bland tjänstemän har TRRs kapital vuxit. Det gör att Svenskt Näringslivs medlemsföretag nu helt slipper avgift. För anslutna företag som inte är medlemmar i Svenskt Näringsliv sänks avgiften från 0,7 procent av lönesumman till 0,4 procent.

”Det är utmärkt att vi under en period kan slopa avgiften för våra medlemsföretag och samtidigt använda de pengar som finns till att stärka näringslivets kompetensförsörjning”, säger Peter Jeppsson, vice vd i Svenskt Näringsliv, i en kommentar. 

 

Fakta

TRRs studieersättning

  • Gäller för tjänsteman som är berättigad till omställningsstöd och som fyllt 40 år vid tidpunkten för studiestart.
  • TRR ska pröva dels tjänstemannens behov av utbildning, dels om utbildningen är sådan att den kommer att öka tjänstemannens anställningsbarhet. Det är TRRs bedömning som avgör om huruvida TRR studieersättning ska beviljas eller inte.
  • TRR studieersättning följer CSNs modell för studiestöd med perioder som motsvarar termin och belopp per studievecka. TRR studieersättning beräknas som om berörd tjänsteman sökt och beviljats studiestöd från CSN (oavsett om tjänstemannen tar ut eller har rätt till studiestöd).
  • Med studiestöd från CSN avses här bidragsdel och grundlån, inte omfattande så kallade tilläggslån. TRR studieersättning ska tillsammans med studiestödet upp till fribeloppsgränsen ge ekonomisk utfyllnad upp till 70 procent av tidigare lön under termin 1 och 2, därefter upp till 50 procent under termin 3 och 4.
  • För tjänstemän som är äldre än 57 år saknas, enligt nu gällande regler, rätt till studiestöd från CSN. För sådan tjänsteman ska TRR studieersättning bestämmas som om tjänstemannen varit berättigad till studiestöd från CSN.
  • TRR studieersättning påverkar inte den rätt till AGE som gäller enligt Omställningsavtalet vid arbetslöshet. TRR studieersättning får inte beräknas på högre lön än AGE vid arbetslöshet (1,4 x IBB/månad).
Fler videos
Fler avsnitt