Gå direkt till textinnehållet

Uppgörelse nådd efter kinesisk journaliststrejk

Journalisterna på tidningen Southern Weekend har nått en överenskommelse med lokala kinesiska myndigheter om en lättnad av censuren. Tidningen väntas komma ut igen på torsdag efter att journaliststrejken mot censur avblåsts.

Strejken inleddes i söndags sedan myndigheterna lyft en artikel som förespråkade mänskliga rättigheter och ersatt den med en artikel som hyllade kommunistpartiet och enpartisystemet.

Enligt The Guardian upphörde strejken och demonstrationerna utanför redaktionslokalerna i går efter tidningens uppgörelse med myndigheterna.

Men nu har en bredare debatt om censuren blossat upp. Chefredaktören för Beijing News avgick på tisdagen efter att han vägrat publicera en artikel skriven av regeringskällor som tonade ner konflikten på Southern Weekend.

Myndigheterna i Beijing har gått ut med en skrivelse som beskyller ”utländska krafter” för att ligga bakom aktionerna på Southern Weekend. Principen att partiet har absolut kontroll över kinesiska medier är ”orubblig”, heter det i skrivelsen.

Fler videos
Fler avsnitt