Gå direkt till textinnehållet

Uppgifter om intagen kan lämnas ut

Enligt ett beslut i kammarrätten i Jönköping kan uppgifter om en intagens strafftid lämnas ut, trots att personen har skyddad identitet.

En man begärde i juni hos kvinnoanstalten Färingsö att få del av alla strafftidsbeslut för intagna på anstalten som har skyddad identitet. I strafftidsbeslut, som fattas i början av en intagens verkställighet, finns inga uppgifter om var den intagne befinner sig, utan bara uppgifter om personens namn, personnummer, straffets längd och vilken domstol som dömde personen.

Strafftidsbesluten omfattas inte av kriminalvårdssekretess.

Kriminalvården maskerade uppgifter om den intagnes namn, personnummer, domstol, målnummer och häkte. Som stöd för detta använde myndigheten en bestämmelse som ska skydda personer med skyddad identitet, enligt Samhällsmagasinet Avsnitt.

Mannen överklagade anstaltens beslut om maskering.

Kammarrätten i Jönköping prövade ärendet och konstaterar att eftersom uppgifterna om namn, personnummer inte är jämförliga med uppgifter om bostadsadress, kan sekretessbestämmelsen inte tillämpas på dem. Domstolen skriver att ”inskränkningar i den grundlagsskyddande rättigheten att ta del av allmänna handlingar måste framgå tydligt av offentlighets- och sekretesslagen och bör således inte bli föremål för tolkning”. 

Strafftidsbeslutet ska därför lämnas ut av Kriminalvården. Kammarrättens beslut kan inte överklagas.

Fler avsnitt
Fler videos