Gå direkt till textinnehållet

UNT till AD i vår

För fjärde gången hölls i går muntlig förberedelse i Arbetsdomstolen (AD) gällande medarbetare på UNT som fått arbeta för mycket och fått för lite arbetstidsförkortning.

Journalistförbundet stämde Upsala Nya Tidning och Medieföretagen i Arbetsdomstolen år 2012. Men ärendet har dragit ut på tiden. I går skedde en fjärde muntlig förberedelse och det diskuterades om att lyfta ut vissa pilotfall till en mellandom.

En femte muntlig förberedelse är satt till den 18 februari och fem dagar är avsatta till huvudförhandlingar i AD den 5 till 11 maj.

Ärendet går långt tillbaka i tiden och handlar om att journalister på UNT fått arbeta för mycket, något som upptäcktes i samband med att arbetsgivaren sade upp de lokala avtalen i syfte att förlänga de anställdas arbetstid, som Journalisten tidigare skrivit om. I vissa fall har medarbetarna jobbat för mycket sedan 2002.

Annons Annons

Sedan vintern 2011 har journalistklubben på UNT och Journalistförbundet i lokala och centrala förhandlingar försökt att hitta en lösning. Ärendet är komplicerat eftersom det även ingått hur olika kollektivavtal ska tolkas. När förhandlingarna inte lyckades komma framåt beslutade Journalistförbundet att driva ärendet till Arbetsdomstolen.

– Journalistförbundet hade inte drivit detta ärende till AD om vi inte trott att vi hade rätt. Varje gång parterna träffas i AD kommer vi närmare en förlikning eller en rättegång. Parterna kan förlikas ända fram till att dom faller, säger journalistklubbens ordförande Karolina Tolstav.

Journalistförbundet stämde UNT och Medieföretagen på 9,2 miljoner 2012.

– Utöver det tillkommer processkostnader som löper på eftersom ärendet drar ut på tiden. Det blir cirka två miljoner till efter stämningen. Rättens utslag kommer att vara vägledande för vad som händer med de pengarna, säger Ragnar Forsén, ombudsman på Journalistförbundet.

Fler avsnitt
Fler videos