Gå direkt till textinnehållet

UNT ska spara tio miljoner

Upsala Nya Tidning står inför ett nytt sparpaket. Ledningen vill spara tio miljoner kronor och letar nu efter anställda som vill ta ett avgångsvederlag. 

Förslaget om sparpaket ska upp i bolagsstyrelsen i december, men Journalisten kan redan nu avslöja att ledningen vill spara hela tio miljoner kronor.

– Vi har kommunicerat att vi behöver spara tio miljoner för att få svarta siffror nästa år. Vi är ännu tidigt ute i arbetet med det paketet men lyssnar nu om det finns personer som är intresserade av frivilliga lösningar så som avgångsvederlag, säger Charlotta Friborg (bilden).

Inget generellt erbjudande om avgångsvederlag har gått ut. I stället kommer ledningen att ”lyssna individuellt” hos var och en av medarbetarna om det finns intresse enligt Friborg.  

Samtidigt går UNT med vinst om man räknar ihop hela medierörelsen? Och tio miljoner är ett tufft sparpaket?
– Ja, vi går med vinst totalt sett men måste spara för att säkra att vi går runt som verksamhet. Vi har inga licenspengar och jobbar på den öppna marknaden. Då måste kostnaderna vara mindre än intäkterna.

Karolina Tolstav är ordförande i journalistklubben på UNT. 

– Vi har ingen aning än hur det här kommer slå, vad som blir neddragning av tjänster eller andra sparåtgärder. Så det är svårt att säga så mycket om det nu, säger hon till Journalisten. 

Hur är stämningen på redaktionen?
– Så fort en sådan här grej kommer så blir det så klart oroligt. Och nu när allt fortfarande är så oklart så skapar det också en annan sorts oro, säger hon.

Fler avsnitt
Fler videos