Gå direkt till textinnehållet

UNT publicerar e-böcker med kritikerkommentarer

I morgon börjar UNT e-böcker publicera e-böcker med anteckningar av tidningens kritiker i. - Det kan vara intressant för läsarna att få se vad en kritiker skriver i marginalen, säger Lisa Irenius, kulturchef på UNT.    

Det var på en bokmässa som Lisa Irenius började fundera på vilka möjligheter e-boksformatet kan öppna för litteraturkitiken.

– Efter den har idén växt fram. Vi för återkommande diskussioner på redaktionen om hur digitaliseringen påverkar våra arbetssätt på olika sätt, säger Lisa Irenius.

Hon känner inte till någon annan som gjort något liknande. Förhoppningen är att läsarna ska tycka att det är spännande.
– Om man lånar en bok på biblioteket och det finns anteckningar i marginalen kan man bli nyfiken. Förhoppningsvis blir det ännu mer intressant när man vet vem som har antecknat, och att det är en litteraturkritiker vars recensioner man brukar läsa.

Annons Annons

Tidningen ska låta flera kritiker anteckna i olika sorters böcker. Hur många böcker med marginalanteckningar som ska publiceras vet Lisa Irenius inte ännu. Men minst tre nedklottrade böcker blir det.

– Det här är ett första steg för att pröva nya former för litteraturkritiken i digitala medier. Hur vi ska göra i fortsättningen vet vi inte. Det beror på vad vi får för reaktioner från våra läsare. Vi släpper den första kritikerversionen lördag 15 december.

Under två veckor är det fri nedladdning för alla UNT:s läsare. Först ut är boken Dagar i tystnadens historia av Merethe Lindström med kritikern Therese Erikssons marginalanteckningar.

Fler avsnitt
Fler videos