Gå direkt till textinnehållet

Uniformsklädda män mördade journalist

Anabel Flores Salazar, reporter på El Sol de Orizaba i Mexiko, rövades förra veckan bort av beväpnade män klädda i vad som beskrivits som militäruniformer. Ett dygn senare hittades hennes kropp vid en väg.

Åtta beväpnade män i militäruniformer bröt sig en natt i förra veckan in i journalisten och tvåbarnsmamman Anabel Flores Salazars hem i Orizaba i delstaten Veracruz i Mexiko och förde bort henne. En av släktingarna som befann sig i huset samtidigt har berättat för Committee to Protect Journalists (CPJ) om händelsen.

Ett dygn senare hittades hennes kropp vid en motorväg i den angränsande delstaten Puebla. Hon var naken och hade en plastpåse över huvudet, uppger Internationella Pressinstitutet (IPI)

Flores var kriminalreporter och hade bland annat skrivit artiklar om drogkartellen Zeta, men hade såvitt familjen vet inte fått några hot.

Veracruz är en av de farligaste platserna på jorden för journalister. Av de elva journalister som mördats som direkt vedergällning för rapportering i Mexiko sedan 2011 blev sex mördade i Veracruz eller hade rapporterat från Veracruz. Under samma tidsperiod har sju journalister i Veracruz mördats där det inte är klarlagt om morden haft med deras arbete att göra, och tre journalister har försvunnit sedan 2011 och har inte återfunnits, uppger CPJ.

CPJ och IPI fördömer mordet och uppmanar myndigheterna att utreda brottet grundligt.

Steven M Ellis, kommunikationsdirektör på IPI kritiserar i ett uttalande de mexikanska myndigheterna för att inte ta hot och våld mot journalister på allvar.

”Tyvärr har många mexikanska myndigheter, speciellt på delstatsnivå och lokal nivå, en tendens att koppla journalisters dödsfall till organiserad brottslighet i ett försök att dölja omfattningen av våldet som riktas mot journalister och den åtalsfrihet som förövarna åtnjuter”, uppger Steven M Ellis i ett uttalande.

Fler avsnitt
Fler videos