Gå direkt till textinnehållet

Ulrica Widsell: ”Sluta utnyttja bemanningsanställda”

Bemanningsupproret Journalistförbundets vice ordförande Ulrica Widsell anser att medieföretagen borde anställa journalister direkt i företagen i stället för att dumpa villkoren för de bemanningsanställda.

Bemanningsupproret som är riktat mot medieföretagen startade på Aftonbladet i måndags och har spritt sig över hela landet. Bemanningsklubbarna på Schibsted Media, Kompetens i Skåne och Marieberg Media riktar hård kritik mot medieföretagen och berättar om stor otrygghet, låga löner, stress och dåliga arbetsvillkor som också leder till psykiskt lidande.

Men Journalistförbundet har också under de senaste dagarna fått kritik från enskilda medlemmar i bland annat sociala medier för att man inte gör tillräckligt.

Gunnar Bergdahl, tidigare kulturchef på HD, säger i en intervju med Journalisten att han finner det ”häpnadsväckande hur SJF låtit arbetsrätten urgröpas på redaktionerna”.

– Journalister som sitter bredvid varandra och gör samma jobb har helt olika arbetsvillkor. Det borde man ha strejkat bort för länge sen, det strider mot grundidén i facket, säger Gunnar Bergdahl.

Ulrica Widsell, vice ordförande i Journalistförbundet, kommenterar nu bemanningsupproret.

– Till att börja med vill jag säga att det är glädjande att den här frågan nu får större uppmärksamhet, och att de bemanningsanställda själva berättar om sin tillvaro och sina arbetsvillkor. Det är helt oacceptabelt att det uppstår ett A- och ett B-lag på redaktionerna. Jag hoppas att Aftonbladets publisher Jan Helin nu verkligen håller sitt löfte och gör en översyn av hur man använder bemanningsföretag, och att det leder till förbättringar, säger Ulrica Widsell till Journalisten.

Journalistförbundet har också fått kritik för att man inte gör mer för de bemanningsanställda, vad säger du om den kritiken?
– Man kan alltid önska att man kan göra mer, men vi har faktiskt också gjort saker och åstadkommit mycket. Inte minst förbundets aktionsgrupp för bemanningsanställda har lyckats sätta fokus på bemanningsfrågorna och gruppens arbete har resulterat i förbättringar. I avtalsförhandlingarna har vi fått in förbättringar. Bemanningsfrågan har varit en av våra mest prioriterade frågor i Journalistförbundet under de senaste åren. Sedan ska man inte heller glömma bort att Journalistförbundet består av de lokala klubbarna också, och de arbetar dagligen med de här frågorna.

Många av de bemanningsanställda vill se ett stopp för bemanningsföretag i mediebranschen, hur ställer du dig till det?
– Som lagstiftningen ser ut kan medieföretagen använda bemanningsföretag, och de utnyttjas av medieföretagen som ett kringgående av Las. Vi ser ju att de här journalisterna behövs på redaktionerna och då borde medieföretagen anställa dem direkt i stället.

Fler avsnitt
Fler videos