Gå direkt till textinnehållet

UGs FN-granskning vann pris i Monte Carlo

SVTs Uppdrag granskning vann en Golden Nymph vid TV-festivalen i Monte Carlo. Reportaget om FN-soldaters övergrepp gjordes av Karin Mattisson.

Reportaget handlade om barn som utsatts för sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Karin Mattisson kunde avslöja att flera av de utsatta barnen aldrig fått någon hjälp, trots att Unicef påstod att de tagits om hand.

”Jag vet att reportaget har gjort viss skillnad, det har satt blåslampa på Unicef som svek de utsatta barnen, FNs nya generalsekreterare gjorde efter reportaget ett statement om att de måste lägga mer kraft att skydda offer i dessa utsatta länder, men hur stor skillnad det sedan blir i praktiken vågar jag inte spekulera om. Reportaget visar ju tyvärr att ord inte alltid är detsamma som handling”, säger Karin Mattisson till SVT.

Utöver Karin Mattisson bestod teamet bakom avslöjandet av producenten Joachim Dyfvermark, fotografen Åke Wehrling, redigeraren Ola Christoffersson samt på plats i Centralafrikanska republiken Bienvenu Bitta och Inna Lazareva.

Fler videos
Fler avsnitt