Gå direkt till textinnehållet

UD gör satsning mot näthatskampanjer mot journalister

Utrikesdepartementet vill skapa ett internationellt center som stöder kvinnliga journalister som utsätts för hatkampanjer. Det berättar utrikesminister Margot Wallström i en debattartikel i Journalisten.

Utrikesminister Margot Wallström (S) vill skapa ett internationellt center som stödjer mediehus och journalister i syd och öst, med särskilt fokus på kvinnliga journalister som är utsatta för hat, hot och desinformation. Idén till centret föddes i december förra året under ett UD-arrangerat seminarium om organiserat näthat mot kvinnliga journalister, berättar hon i en debattartikel i Journalisten. UD kommer inledningsvis att finansiera en pilotstudie som genomförs av medieinstitutet Fojo och Utrikespolitiska institutet.

”Världen skulle bli oerhört tyst utan det fria ordet. Tyvärr är många röster under attack idag. Det gäller inte minst kvinnliga journalister – hat, hot och sexistiska kränkningar på nätet har blivit ett effektivt medel för att försöka tysta deras röster världen över”, skriver utrikesminister Margot Wallström i debattartikeln.

Fler avsnitt
Fler videos