Gå direkt till textinnehållet

UD: ”Allt kan inte ske i offentlighetens ljus”

Sveriges strategi för att få Dawit Isaak fri har misslyckats. 14 år efter att han fängslades i Eritrea uppger Utrikesdepartementet att man ”arbetar aktivt” för att få honom fri.

Den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea utan rättegång sedan den 23 september 2001. I 14 år har de svenska regeringarnas arbete med att få honom frisläppt misslyckats.

– Regeringen är starkt engagerad i Dawit Isaaks fall. Målet är att han ska släppas fri. Det är mycket allvarligt att han fortfarande är fängslad. Vi arbetar aktivt och ser över alla möjliga vägar framåt för att nå framsteg, säger Tobias Nilsson, biträdande enhetschef på kommunikationsenheten på Utrikesdepartementet.

Vilka kontakter har tagits under det senaste året?
– Sveriges för en dialog med Eritrea på olika nivåer och har kontakter med jämna mellanrum. Det ligger i sakens natur att regeringen inte närmare kan redogöra för hur den arbetar med frågan. Bedömningen är att det skulle kunna försvåra en lösning. Det som är bäst för Dawit Isaak måste vara utgångspunkten för frågans hantering.

Annons Annons

Kommer regeringen att byta strategi för att få Dawit Isaak fri?
– Vi kommer inte gå in exakt i detaljerna hur vår strategi är upplagd. Vi tror inte det gynnar hans sak att prata om det i medier. Regeringen arbetar aktivt och engagerat, och utforskar alla möjligheter för att nå framsteg. Även om inte allt kan ske i offentlighetens ljus, säger Tobias Nilsson.

Fler videos
Fler avsnitt