Gå direkt till textinnehållet

”TVs eftersnack hindrar folk att tänka själva”

Medieforskaren Jesper Strömbäck är kritisk till åsiktsfixeringen i TV under valspurten, som han menar "hindrar folk att tänka fritt och självständigt".

Jesper Strömbäck säger i en intervju på SVT.se att han är tveksam till allt "uppsnack och eftersnack" med experter och journalister  i samband med TV-debatter med politiker.

"Ibland kan analyserna vara alldeles utmärkta, det är inte innehållet som är problemet. Problemet är att eftersnacken minskar människors möjlighet att fritt och självständigt tolka det som sker", säger han.

Han tycker också att det är kluvet att medierna efterlyser tittarnas åsikter samtidigt som man måste ha experter som tolkar debatterna åt dem.

"Man tror inte att människor på egen hand kan förstå vad som sas och vad som var viktigt. Man måste ha experter som gör tolkningar åt folk. Jag tycker att det är problematiskt ur ett demokratiskt perspektiv", säger han till SVT.se.

Men han får mothugg av SVTs valgeneral Eva Landahl som inte ser problemet:

 "Vi erbjuder en solfjäder av åsikter kring en debatt som tittarna kan ta till sig och sedan fatta ett beslut", säger hon till SVT.se och tillägger: "Om någon känner sig störd av att vi analyserar en debatt efteråt kan man välja att inte titta".

Fler avsnitt
Fler videos