Gå direkt till textinnehållet

Tvist om SD-annons på Folkbladet

”Jag skäms över Folkbladet” skrev tidningens politiske chefredaktör och kritiserade Folkbladets beslut att publicera en annons för Sverigedemokraterna. Ansvarige utgivaren släppte igenom ledaren dagen efter, men med ny rubrik.

Den ledarartikel som publicerades hade rubriken ”En problematisk annons”. Fredrik Jansson beklagar där att Folkbladet tog in SD-annonsen. Han ansluter sig till historikern Henrik Arnstads uppfattning att SD är en del av en fascistisk rörelse som växer sig allt starkare i Europa.

– Jag tycker inte att det är självklart att en tidning ska ta in en annons för ett sådant parti, säger Fredrik Jansson. Det är ingen rättighet för SD att annonsera i Folkbladet.

Han bekräftar att han och tidningens ansvariga utgivare Anna Lith var oeniga i sakfrågan om publiceringen av annonsen och att han motvilligt ändrade rubriken efter hennes synpunkter.

– Vi har olika uppfattningar.

Anna Lith säger till Journalisten att hon befann sig i Stockholm när hon först fick läsa ledaren.

– Sedan sade jag att jag ville sova på saken och ta ställning dagen efter.

Anna Lith förklarar publiceringen av SD-annonsen på insändarsidan ytterligare en dag senare efter att vänsterpartister kritiserat publiceringen av annonsen.

Hon skriver där bland annat att hon anser att såväl sympatisörer som motståndare har rätt att ta del av en allmän information kring ett möte.

Anna Lith avslutar:

”Jag delar därför varken åsikterna i Vänsterpartiets insändare eller vår politiske chefredaktörs kritik på ledarplats.”

Fler avsnitt
Fler videos