Gå direkt till textinnehållet

Två priser till Sveriges Radio

Prix Italia har tilldelats P1-dokumentären ”Den sista resan” av Alexandra Svedberg och P2s och Sveriges Radio Gotlands klockkonsert ”Klockrent” av Eva Sjöstrand.

”Jag är grymt glad och förvånad. Att få Prix Italia är jättestort,” säger Alexandra Svedberg som gjort dokumentären tillsammans med producenten Ylva Lindgren i ett pressmeddelande.

I P1-dokumentären ”Den sista resan” följer Alexandra Svedberg Erkki som har progressiv muskeldystrofi till en klinik i Zürich där han ska dö genom assisterat självmord. Han vill avsluta medan han fortfarande har ork och inte blivit ett vårdpaket i respirator.

Lyssna på Den sista resan här:

Konserten Klockrent sändes i P2 i juni förra året och bestod av en orkester bestående av Gotlands över 200 kyrkklockor som spelade ett nyskrivet verk av Karin Rehnqvist, Claes Holmgren och Owe Ronström. Klockornas ringande sändes via ett stort antal volontärers smartphones till en server på Sveriges Radio Gotland i Visby. Idén stod Eva Sjöstrand och Ove Ronström för. Sveriges Radios tekniker under ledning av Björn Carlsson och Hasse Wessman säkrade det komplicerade tekniska pusslet.

”Det känns alldeles, alldeles underbart att få Prix Italia. Att en så vild och vacker idé kunde bli verklighet tack vare 250 gotlänningar som hjälpte till och att den nu vunnit sådan framgång är fantastiskt. Och att vi lyckats visa att också en liten plats som Gotland kan ha en stor röst, ”säger Eva Sjöstrand.

Lyssna på Klockrent här:
 

Fotnot: Prix Italia utses de bästa radio- och TV-inslagenfrån hela världen i en mängd olika kategorier. Speciella jury-grupper utser de bästa bidragen. Tävlingen Prix Italia har deltagare från över 90 Public Service- och privata bolag från fem kontinenter.

Fler avsnitt
Fler videos